Brnabić: Potpisaću sve ono što je potrebno 1Foto: Kabinet premijerke

Boriću se svaki dan da nađemo najbolje moguće rešenje za Kosovo. Potpisaću sve ono što je potrebno kako bi građanima Srbije bila obezbeđena bezbednost, sigurna budućnost i prorespitet, rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić u Skupštini Srbije odgovarajući na dva puta ponovljeno pitanje poslanika Narodne stranke Miroslava Aleksića da li je premijerka spremna da potpiše pravnoobavezujući sporazum sa Prištinom.

Poslanik Narodne stranke  čestitao je premijerki što je priznala da je spremna da potpiše pravnoobavezujući sporazum, a šef diplomatije Ivica Dačić rekao je međutim, da “ ni ovaj predsednik Srbije, ni ova vlada neće potpisati nikakav sporazum koji podrazumeva stolicu Kosovu u UN”.

On je najavio da će nastaviti da radi na povlačenju priznanja Kosova.

Zašto insistirate na tome da ja vama kažem kakav ću sporazum da potpišem. Mislite da ću sada dok pregovaramo o sporazumu o normalizaciji odnosa sa Prištinom da kažem kakav ću sporazum da potpišem. Ako kažem vama onda sam rekla svima šta će Vlada da uradi . To se tako ne radi, to se možda radilo u vaše vreme kada se su se gubili strateški poeni u diplomatiji i pred Međunarodnim sudom pravde “, navela je premijerka.

Miroslava Aleksića je zanimalo i da li se premijerka srela sa dvojicom lobista u Beogradu predstavnicima lobističke kuće „Trnberi“, Majkom Rubinom i Džejsonom Ozbornom.

Premijerka je odgovorila da ne zna ko su ti ljudi, da nikada u životu nije čula za njih, niti zna da li su oni bili u Srbiji .

Te informacije Vuka Jeremića meni su fascinantne “, rekla je Brnabić.

Inače, sednici posvećenoj poslaničkim pitanjima članovima vlade, prisustvovali  su gotovo svi ministri, a novina je da je ovoga puta uglavnom premijerka odgovarala na pitanja.

Poslanicu Sonju Pavlović interesovalo je šta je sa rekonstrukcijom vlade, obzirom da premijerka tvrdi da vlada nema kapacitet.

„Ne razumem zašto je rekonstrukcija tako tabu tema. Normalno je da ako neko ima nekih problema, zdravstvenih, porodičnih ili ne daje sebe u punom kapacitetu da ne bude više njen član. Biće promenjen svako, uključujući i mene, ukoliko bude bilo potrebno, kako bi vlada radila bolje. Ne mora niko da bude četiri  godine na istom mestu. Građani su na prvom mestu“, rekla je Brnabić odgovarajući na pitanje.

Na pitanje Pavlovićeve da li je Dušan Vujović još uvek član Vlade Srbije, da li Srbija ima ministra finansije, obzirom da se Vujović  već duže vreme ne pojavljuje  u javnosti, ne dolazi ui skupštinu, ne brani zakone, premijerka je odgovorila da je Vujović bio na sednici vlade, da je proteklih dana boravio u Vašingtonu gde se sreo sa predstavnicima MMF i razgovarao o novom aranžmanu i da zato ne želi više da priča o njegovoj ostavci .

Povodom njenih nedavnih navoda da Vlada nema kapaciteta da sama sprovede reforme i da joj je za to potreban nevladin sektor i privrednici, Brnabić je rekla da je snaga ove Vlade baš ta da može i sme da kaže da ne zna sve najbolje na svetu i da želi da priča sa svima sa kojima treba da bi reforme išle brže.

„Ja se time ponosim“, istakla je premijerka i dodala da je ova vlada  potpuno otvorena  i demokratska, upitavši poslanicu Pavlović da li dolazi iz takozvane  demokratske opozicije .

 Replicirajući premijerki Pavlovićeva je rekla je da  je tačno da je ona  iz takozvane opozicije, jer u Srbiji nema demokratije, već autokratije ,a da će  se uskoro znati ko je oko ministra Vujovića pričao istinu, da li  ona ili premijerka Srbije.

 Brnabićeva  je odgovaraći na pitanja  zašto je stopirana rekonstrukcija rekla  da je to učinila nakon terorističkog akta u Kosovskoj Mitrovici, kada je Marko Đurić otet i besomučno  ponižavan ulicama Prištine.

To je srednjevekovno ponašanje i ako je vama normalno da se u takvim okolnostima sprovodi rekonstrukcija, meni nije normalno . Važno je da imamo puno jedinstvo “, navela je Brnabićka .

Poslanika Muamera Zukorlića  na sednici posvećenoj poslaničkim pitanjima Vladi Srbije intersovalo je da li će neko odgovarati zbog kriminalnog priukupljanja novca od  najsiromašnijih građana u sandžačkim selima za navodno asfaltiranje seoskih puteva, a od čega se ograđuju opštinske vlasti  Tutina.

Prikupljeno je milion i  540 000  evra, a da ni jedan put nije asfaltiran. Premijerka Brnabić odgovorila je da  će zataržiti da se traj slučaj  ispita ,ali je i apelovala na građane da svaki takav slučaj nelegalnog prikupljanja novca odmah prijave nadležnim organima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari