Brnabić: Razmatramo projekte saradnje sa Bugarskom 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Kako se navodi u saopštenju, Srbija sa pažnjom razmatra sve projekte koji bi mogli da joj obezbede stabilno snabdevanje gasom, posebno one u kojima bi bila tranzitna zemlja, rekla je premijerka i dodala da su, između ostalog, energetika, poljoprivreda, proizvodnja nameštaja, automobilska industrija i građevinarstvo oblasti u kojima postoje mogućnosti za dugoročnu saradnju sa Bugarskom.

Kao sektor sa velikim potencijalom Brnabić je istakla turizam i u prilog tome ukazala da je Bugarska 2016. godine sa 88.089 turista bila na drugom mestu po broju dolazaka turista u Srbiju, da je naredne godine zabeležen rast od 3,6 odsto, dok je u periodu januar-april 2018. godine broj turista iz te zemlje porastao za više od deset odsto i iznosio više od 30.000.

Premijerka Brnabić i predsednik Radev razgovarali su i o unapređenju robne razmene koja je u 2017. godini dostigla rekordan nivo i iznosila milijardu evra, što je Bugarsku svrstalo na 11. mesto liste najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera Srbije.

Na sastanku je rečeno i da Srbija pridaje veliki značaj unapređenju saradnje sa Bugarskom na planu razvoja putne infrastrukture, a posebno izgradnji autoputa od Niša do Sofije, kao delu Koridora 10. Vrednost ugovorenih radova je oko 341 milion evra, a finansiraju se iz zajmova EIB, EBRD i Svetske banke.

Premijerka je zahvalila svom sagovorniku na podršci koju njegova zemlja pruža Srbiji na evropskom putu, istakavši da je punopravno članstvo u EU apsolutni spoljnopolitički prioritet Srbije. Zahvalni smo na snažnom zalaganju Bugarske da pitanje proširenja EU bude među prioritetima njenog predsedavanja, u prvoj polovini godine, podvukla je Brnabić.