Brnabić sa istraživačima CERN u Ženevi 1Foto: Kabinet premijerke

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić boraviće sutra u jednodnevnoj poseti Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja (CERN) u Ženevi, sa ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladenom Šarčevićem koji će potpisati Memorandum o saradnji u edukaciji nastavnika iz Srbije.

Predsednica Vlade sastaće se sa generalnom direktorkom CERN Fabiolom Đanoti (Fabiola Gianotti), naučnicima iz Srbije koji rade u CERN, kao i sa srpskim nastavnicima koji su na obuci u CERN, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Delegacija naše zemlje obići će dva velika detektora sudara čestica, gde se odvijaju najvažniji eksperimenti – CMS (CMS) i ATLAS (ATLAS), a biće upriličen i neformalni skup sa zajednicom srpskih naučnika u CERN. CERN je najveća laboratorija za fiziku elementarnih čestica na svetu, sa nekoliko akceleratora čestica, od kojih je najveći kružni LHC (Veliki hardonski sudarač) čija je dužina 27 kilometara i prostire se ispod Francusko-Švajcarske granice u Ženevi.

CERN je osnovan je 1954. godine, a među potpisnicama 12 evropskih država osnivača, nalazila se i bivša Federativna Narodna Republika Jugoslavija.

Danas CERN ima 22 stalne države članice iz Evrope, i u njemu je zaposleno 2.500 naučnika, a širom sveta ima 12.000 saradnika. Srbija je pridružena članica, trenutno jedina iz regiona, a očekuje se da će do kraja godine dobiti saglasnost Saveta CERN da postane i punopravni član.

Srbija je spremna za punopravno članstvo u CERN, što pokazuju uspesi naših fakulteta i instituta koji su i danas značajan činilac u ovoj važnoj organizaciji, kao i namera Vlade Srbije da u naredne tri godine uloži više od 60 miliona evra u infrastrukturu i projekte kojima podstiče primenjenu upotrebu tehnologije i inovacija.

U saopšptenju se ističe da će punopravno članstvo biti od ključnog značaja za dalji razvoj nauke i unapređenje obrazovanja u Srbiji i pozicioniraće Srbiju kao zemlju koja ravnopravno odlučuje o najvažnijim svetskim pitanjima iz nauke, tehnologije i inovacija.

Na eksperimentima u CERN učestvuje veliki broj istraživača iz Srbije. Trenutno je u CERN-u registrovano 85 istraživača iz Srbije, među kojima su i studenti doktorskih i master studija koji studiraju na fakultetima u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari