Brnabić sa Loazo: Srbija ostaje posvećena EU integracijama 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas, u razgovoru sa ministarkom za evropske poslove u Ministarstvu za Evropu i spoljne poslove Francuske Natali Loazo, da Srbija ostaje posvećena procesu evropskih integracija kao najefikasnijem načinu za unutrašnju transformaciju društva i podizanje kvaliteta života svih građana.

Kako se navodi u saopštenju, Brnabić je kazala da je stvaranje strateškog partnerstva i čvršćih ekonomskih veza dve zemlje veliki korak u razvoju bilateralnih i sveukupnih odnosa Srbije i Francuske.

Francuska je, kroz strateška partnerstva, ukazala poverenje napretku Srbije i njenim reformskim procesima, poručila je Brnabić i dodala da je vizija Srbije nastavak unapređenja poslovne klime i transformacije ekonomije kako bi ona bila zasnovana na znanju i inovacijama.

Brnabić je francuskoj ministarki zahvalila na doslednom stavu kada je reč o neophodnosti ukidanja taksi Prištine od sto odsto na srpsku robu. Iz Prištine, prema njenim rečima, svakodnevno stižu nedvosmislene poruke da nije za dijalog i da je spremna da se služi nepopularnim merama poput taksi, koje su i najveća prepreka normalizaciji odnosa.

Taj problem su kao ključan prepoznali i naši partneri iz Evropske unije, ocenila je premijerka Srbije i dodala da u budućnosti očekuje još snažniju podršku naporima naše zemlje da postane članica Evropske unije.

Loazo prenela je podršku Francuske evropskoj perspektivi Srbije, koja je, kako je ocenila, garant mira i stanilnosti u regionu, ističe se u saopštenju.

Ona je kazala da će Francuska nastaviti da pruža konkretnu podršku Srbiji kroz Francusku razvojnu agenciju, koja će nakon današnjeg potpisivanja, ubrzo započeti da radi. Nastavak konkretne podrške Srbiji Loazo je najavila i u procesu reforme javne uprave, ekonomskom razvoju, kao i u oblasti vladavine prava.

Ona je izrazila uverenje i da će u budućnosti biti nastavljen rast francuskih onvesticija u Srbiji, prvenstveno u svetlu predstojeće posete predsednika Francuske Emanuela Makrona Srbiji.

Premijerka Srbije je zahvalila na podršci Francuske osnivanju Nacionalne akademije za javnu upravu i navela da je ova godina, u kojoj proslavljamo 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, podsećanje na zajedničku istoriju i srpsko-francusko prijateljstvo, i temelj za građenje još bližih odnosa dve zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari