Brnabić: Šarčević jedan od najboljih ministara, ne prihvatam njegovu ostavku 1Foto: Beta /Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da ne vidi odgovornost ministra prosvete Mladena Šarčevića za to što je test iz matematike “procureo“ u javnost i što je odloženo polaganje tog predmeta na maloj maturiže, kao i da je on jedan od najboljh ministara u Vladi.

Brnabić je u izjavi za novinare u Parizu, gde boravi u zvaničnoj poseti, kazala da su u obrazovanju najvidljiviji rezultati sprovedenih reformi, objavljeno je na sajtu Vlade Srbije.

Ona je rekla da nema šta da zameri Šarčeviću, već da mu je zahvalna na svemu što je uradio u obrazovanju, što je bio hrabar i što se borio. „Ne prihvatam ostavku Šarčevića, drago mi je što je ministar prosvete i ponosna sam što je ministar u mojoj Vladi“, istakla je premijerka, komentarišući slučaj sa kradjom testa iz matematike i odlaganje polaganja male mature.

Brnabić je kazala da joj nije drago zbog svega što se desilo sa polaganjem male mature, ali i dodala da se to dešava i u drugim zemljama – u Hrvatskoj, Velikoj Britaniji i mnogim naprednijim zemljama EU.

Premijerka je naglasila da se postupilo najbolje što je moglo u datim okolnostima i da je problem odmah uočen, tako da je polaganje testa iz matematike pomereno samo za jedan dan. Brnabić je ukazala i na potrebu da se testovi za polaganje mature digitalizuju.

Cela matura i testovi, kako je istakla, „biće mnogo bezbedniji od sledeće školske godine i u tome ćemo biti jedna od naprednijih zemalja“.

Premijerka je navela da sve relevantne institucije rade na tom slučaju i da će se sve rešiti u najkraćem mogućem roku. „Znaće se imenom i prezimenom ko su odgovorni, a to će uz digitalizaciju i tehnološki napredak doprineti da sledeće godine sve bude drugačije i da se takve stvari više ne događaju“, rekla je Brnabić.

Na pitanje da li „mali maturanti“, roditelji i nastavnici sada mogu biti sigurni da neće biti problema u vezi sa konačnim ishodom male mature, premijerka je navela da je Ministarstvo prosvete odmah reagovalo, obezbeđeni su rezervni testovi i svi sistemi kontrole.

Govoreći o rezultatima u obrazovanju, ona je kazala da je „posle 10 godina neuspelih i jalovih pokušaja, programiranje uvedeno kao obavezan predmet u osnovne škole, u čemu je Srbija prepoznata kao jedan od lidera u Evropi“.

„Programiranje nije uvedeno tako da decu učite šta su kompjuteri, flopi diskovi, kako se istorijski razvijala IT industrija, već ih učite skreč, pajton, a od 1. septembra ove godine pajd, a to su najnapredniji programi“, istakla je ona.

Premijerka je navela da je uveden i sistem dualnog obrazovanja zahvaljujući čemu je, kako je dodala, nemačka kompanija MTU danas u Srbiji.

Takođe, kako je dodala, u Srbiji je prvi put formiran Fond za nauku, uvedeno je dualno obrazovanje, a preduzetništvo i finansijska pismenost u osnovne škole.

„Pet puta su povećana specijalizovana IT odeljenja u srednjim školama, a za 20 odsto smo povećali kapacitet tehničkih fakulteta – njihov broj, prostorije i opremu“, kazala je Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari