Brnabić u Vašingtonu: Svet nije isti kao pre sto godina 1Foto: Tviter/Ana Brnabić

Srbija danas postoji zbog svih žrtva, zahvalna saveznicima i partnerima, glave ponosno dignute jer smo se kroz istoriju borili i pobeđivali u zaštiti vrednosti koje su temelj modernog sveta.

Ovo je večeras izjavila  premijerka Srbije Ana Brnabić u Vašingtonu na ceremoniji povodom 100 godina od kako se zastava Srbije vijorila iznad Bele kuće.

Danas obeležavamo jedinstven događaj od pre 100 godina, kada se srpska zastava zavijorila iznad Bele kuće.

To je privilegija ukazana dva puta u istoriji SAD, Srbiji i Francuskoj, rekla je Brnabić i napomenula da je to učinjeno 28. jula 1918. godine kao gest odavanja počasti srpskim žrtvama u Velikom ratu. Brnabić je ocenila da su Sjedinjene Države snažno i nedvosmisleno pokazale podršku i saosećenja sa srpskim narodom u vreme kada su se „naši preci neustrašivo usprotivili autrougarskom carstvu“. Srbija je ustala i odbranila, kao i više puta u svojoj istoriji, zajedničke slobodarske vrednosti koje poštujemo i čuvamo, rekla je Brnabić.

Srbija je izgubila više od četvrtine stanovništva, vojska, vlada i veliki broj stanovnika morali su da se povuku iz domovine, podsetila je Brnabić i navela da su sve žrtvovali za slobodu i nezavisnost. Branili su osnovna prava slobode i nezavisnosti, oružjem i nepokolebljivom voljom i britkim rečima, rekla je Brnabić i istakla da se srpski diplomata Milenko Vesnić obratio američkom Kongresu istog dana kada je Vudro Vilson objavio svoj progrom za mir u svetu. Mi verujemo u mir, ali verujemo i u pravdu i slobodu, rekao je onda Vesnić.

Od tada se mnogo toga promenilo, ali Srbija i dalje veruje u mir, pravdu i slobodu i to smo dokazali tokom Drugog svetskog rata kada smo se borili rame uz rame sa saveznicima SAD, rekla je Brnabić. Svi mi koji verujemo u život, a ne smrt, slobodu, a ne represiju, jednakost, a ne nadmoć, istakla je Brnabić. Moja poruka danas svima vama, građanima i liderima SAD je da zajedno možemo da postignemo uspeh. Trenuci iz zajedničke prošlosti imaju uticaj na našu stvarnost ali treba da oblikuju budućnost, rekla je ona. Događaj koji povezuje naš narod mnogo je veći od onoga što nas deli, naravno potrebno je dosta toga učiniti da bismo došlo na nivo od pre 100 godina, rekla je Brnabić i ukazala da su odnosi između dve zemlje pre 30 godina dovedeni u pitanje.

Brnabić je predočila da svet danas nije isti kao pre 100 godina, različiti su izazovi, ali moguće je suočiti se sa njima rame uz rame kao nekada. Brnabić je rekla da joj je predsednik Srbije Aleksandar Vučić ukazao čast da kongresmenu Tedu Pou uruči medalju, koji je u proteklim godinama neumorno i posvećeno radio na produbljivanju prijateljstva i jačanju veza. Živelo prijateljstvo, rekla je Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari