Brnabić zahvalila Mađarskoj na balansiranom stavu po pitanju Kosova 1Foto: Beta

Premijerka Srbije Ana Brnabić zahvalila je danas Mađarskoj na suzdržanom i balansiranom stavu po pitanju Kosova, uprkos tome što je ta zemlja priznala nezavisnost Kosova.

Brnabić je novinarima posle zajedničke sednice vlada Srbije i Mađarske u Subotici zahvalila Mađarskoj na uzdržanom stavu prilikom glasanja za članstvo Kosova u Interpolu i Encoe.

„Mađarska je priznala nezavisnost Kosova, ali, što je naš strateški dijalog bolji i veće razumevanje i komunikacija, odlični odnosi na nivou predsednika Vučića i premijera Orbana i mene i mog tima, te razmene vode ka tome da je stav Mađarske izbalansiran“, rekla je ona.

Ona je kazala da je Srbija u svakom trenutku imala potpunu podršku Mađarske.

„Mađarska je izrazila sumnju, uzdržan stav i protivljenje formiranju vojske Kosova i to pokazuje u kolikoj meri je važno naše partnertsvo i politički imamo mnogo bolje odnose, raumevanje i veću podršku nego u prošlosti“, ocenila je Brnabić.

Govoreći o saradnji dve države ona je podsetila da je u aprilu otvoren novi granični prelaz Rastina Bačsentđerđ i najavila da će tokom ove godine biti otvoren prelaz Rabe-Kibekhaza.

„U 2020. godini biće i fizičko proširenje graničnog prelaza Horgoš, a sada radimo na tehničkoj dokumentaciji za taj projekat“, najavila je Brnabić.

Ona je kazala da je posebno ponosna na otvaranje nove sinagoge u Subotici i dodala da su odnosi dve države „istorijski najbolji do sada“.

„Zahvalni smo Orbanu na ogromnom doprinosu očuvanja naše kulturne baštine i prava i sloboda srpske nacionalne manjine u Mađarskoj. Odlukom Vlade Mađarske odobreno je dodatnih 3,2 miliona evra za programe očuvanja srpskog jezika, škola i crkava“, rekla je Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari