Burno na sednici parlamenta RS: Verbalni obračun Dodika i šefa poslanika Kluba poslanika SDS 1Foto: Printscreen/RTS

Predsednik Kluba poslanika Srpske demokratske stranke (SDS) u Narodnoj skuštini Republike Srpske udaljen je s današnje sednice parlamenta u Banjaluci zbog verbalnog sukoba sa srpskim članom Predsedništva BiH i liderom Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Miloradom Dodikom.

Stanić je prethodno glasno reagovao tokom govora srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika koji je rekao da je Stanić pre nekoliko godina tražio od njega dva miliona maraka (milion evra) da pređe u SNSD.

Dodik je to izneo posle Stanićevih optužbi vladajućeg SNSD-a za kriminal i korupciju u Republici Srpskoj.

Posle pauze, kako bi se smirila situacija, Stanić se vratio u skupštinsku salu.

Dodik je u uvodnom govoru optužio opoziciju da iznosi laži o teškoj finansijskoj situaciji RS: „Pričajte šta hoćete, treba da istrpim mnoge stvari, ali nemojte masovno lagati. Zašto je u RS ovoliki stepen mržnje između opozicije i vlasti, zašto se ne možemo objediniti oko nekih tačaka?“, kazao je Dodik.

Dodao je da se „celi svet“ bavi „non pejperima“ o Zapadnom Balkanu, a da samo iz RS nema reakcije, mada se u tim dokumentima govori o njoj.

„Podvaljuju nam 25 godina visokog predstvnika. Dajte da završamo nešto kao ozbiljni ljudi. Uporno lažete. Naša jedina šansa je da pokažemo da smo zdravo političko društvo, čiji je srpski nacionalni interes dominanatan“, kazao je Dodik.

Iz opozicije su pozvali Dodika da ne vređa opozicione poslanike, već da on i njegova stranka polože račune narodu.

SDS je najavila da neće podržati Dodikov predlog za pregovore s Federacijom BiH, jer je to „nerealno i neozbiljno pitanje“.

Dodik: RS ne sprovodi operativni plan secesije, ali ako nema dogovora miran razlaz je rešenje

Srpski član Predsedništva BiH i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je u Narodnoj skupštini Republike Srpske da se „u RS se ne sprovodi operativini proces secesije kao što mnogi hoće da prikažu“.

„Mi ne preduzimamo nijedan korak povezan sa secesijom, ne preduzimamo nijedan korak koji bi išao ka tome da se ugrozi teritorijalni integritet BiH, ali ono što mi radimo jeste da želimo da razgovaramo“, kazao je Dodik.

On je dodao da ako svi razgovori ne budu uspeli, kao što nisu do sada, „onda je logično da se razgovara o tome šta onda“.

„Onda je časnije, moralnije, ljudskije, patriotski pozivati na to da se mirnim putem raziđemo ako ne možemo ni ovako tesno da živimo. Onda je to bolja varijanta nego da vodimo bilo kakav sukob ili rat“, kazao je Dodik.

Prema njegovim rečima, važno je da Narodna skupština RS zauzme stav o važnim pitanjima.

Dodik je dalje kazao da se desilo „mnogo prevara u sprovođenju Dejtonskog sporazuma“ i da je „međunarodni pravni poredak dodatno srušen i urušen“.

„Ponekad veoma deprimirajuće deluje da se pozovete na međunarodne norme i ugovore kakav je Dejtonski sporazum. BiH je otišla na put koji još može delimično da se vrati. Najveći srpski interes bi bio da možda ne raspravljamo o ovome na način kako to činimo nego da pustimo taj put“, istakao je Dodik.

Prema njegovim rečima, SAD su se opredelile da sve vreme podržavaju Bošnjake koji „zagovaraju priču o građanskom uređenju države“.

Govoreći o svojim sastancima s predstavnicima zemalja EU, naveo je da su neki od njih istakli da BiH nikada neće ući u EU dok se ne ukine odredba o konstitutivnosti naroda u BiH.

„Dakle, sve ovo što sada radimo je neka vrsta prevare u koju mi polako ulazimo i u kojoj mi dajemo sve više sebe. Nike baš tako bezazleno poređano 14 prioriteta, pogotovo nije bezazlena priča o njima i prioritetima u okviru njih“, naveo je Dodik.

Klub SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske predložio je nekoliko zaključak u okviru tačke dnevnog reda „Inicijativa za razgovor i dijalog između strana Republike Srpske i Federacije BiH, kao i tri konstitutivna naroda Srba, Hrvata i Bošnjaka o mogućim rešenjima za BiH“, što je predlog Kluba poslanika SNSD-a.

„Narodna skupština RS konstatuje da od potpisivanja Opšteg sporazuma za mir u BiH došlo do nedopustivog prekrajanja i kršenja sporazuma, naročito Aneksa 4 Ustava BiH“, navodi se u jednom od predloženih zaključaka, koje je pročitao poslanik Igor Žunić.

U drugom zaključku se navodi da „Narodna skupština RS konstatuje da Republika Srpska ugovorna strana i da prava i obaveze RS prositiču iz međunarodnog ugovora Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH“.

„Narodna skupština RS naglašava da se BiH sastoji od dva entiteta: Republike Srpkse i Federacije BiH, kao i tri konstitutuvna naroda: Srba, Hrvata i Bošnjaka. Narodna skupština RS kao nosilac suvereniteta prihvata samo entitete i konstitutivne narode u BIH“, piše u jednom od predloženih zaključaka.

Dodik: Vežba na Manjači neće biti vežba NATO, već BiH i SAD, a na leto vežba i sa Vojskom Srbije

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da u drugoj polovini maja na planini Manjači kod Banjaluke neće biti vežba NATO-a, već, kako je naveo, „simultana vežba Oružanih snaga BiH (OS BiH) i Sjedinjenih Američkih Država“.

Ta vežba biće „više onlajn, s delom gađanja pešadijskom municijom“, rekao je on.

Vežba „Brzi odgovor 21“ u drugoj polovini maja biće u sklopu multilateralne vežbe „Branilac Evrope 21“ u organizaciji američke Komande kopnenih snaga za Evropu i Afriku (USAEUR-AF).

OS BiH će u vežbi učestvovati s 500 pripadnika iz sastava Bataljonske grupe lake pešadije – deklarisane jedinice po NATO-ovom Konceptu operativnih sposobnosti, dok će Oružane snage SAD učestvovati kopnenim i vazdušnim komponentama s više od 700 pripadnika.

Dodik je kazao da je 2017. godine bilo predviđeno da se iznad Manjače iz aviona F10 projektilima s osiromašenim uranijem gađaju mete na Manjači, ali da je on to odbio, te toga nije bilo, a „sada imate da se dešava ova simulacija. Imate pravo misliti šta hoćete, ali tako je“, rekao je on.

Dodik je najavio da će letos biti priređena i takva vežba OS BiH i Vojske Srbije, takođe na Manjači i da je „ponosan što će posle 25 godina srpska vojska (Vojska Srbije) doći na Manjaču“.

„Ja sam doneo tu odluku i srce mi je veliko“, kazao je Dodik.

Bratić: Napuštanje Dejtona značilo bi vraćanje Ustava Republike BiH

Poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) u Skupštini Republike Srpske Senad Bratić izjavio je da bi napuštanje Dejtonskog sporazuma značilo da se na snagu vraća Ustav Republike Bosne i Hercegovine, koji je bio na snazi pre potpisivanja mirovnog sporazuma za BiH.

„Ako se izađe van okvira Dejtona, na snagu se vraća Ustav Republike BiH. Odluka je na vama. Vi dobro razmislite kako se avanture završavaju“, rekao je Bratić u parlamentu RS povodom inicijative vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) o pregovorima sa Federacijom BiH o mogućim rešenjima za BiH.

On je ocenio da je predloženi dokument „pun netačnih tvrdnji, posebno u vezi sa tumačenjem Ustava BiH i Dejtonskog sporazuma“.

„Ne stoji tvrdnja da se BiH sastoji od dva entiteta. Entiteti su kao unutrašnje administrativno uređenje BiH. Ne postoji državni suverenitet RS i Federacije BiH, već samo države BiH“, rekao je Bratić.

Dodao je da su oba entiteta nastala Dejtonom, Ustavom BiH, odnosno Aneksom 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

„Entiteti su administrativne jedinice, a ne nosioci suvereniteta“, istakao je poslanik SDA.

Prema njegovim rečima, „ne može se zadržati nešto što niste imali“, dodajući da je državni suverenitet vezan samo za državu BiH, a ne za entitete.

Bratić je dalje naveo da „BiH nije nastala, već da je postojala i pre, a da su RS i Federacija BiH nastale Dejtonskim sporazumom“.

„BiH nije sastavljena od entiteta, već se entiteti nalaze u sastavu BiH. BiH nije državna zajednica. BiH je država koja se sastoji od dva entieta, Brčko distrikta, sa entitetskom linijom razgraničenja“, rekao je on.

Bratić je ocenio da Narodna skupština RS treba da se rukovodi dobrim namerama, u interesu svih njenih građana.

„Započnimo dijalog u ovoj skupštini. Počnimo donositi prave odluke. Treba da se vodi dijalog na osnovu Ustava. Svaki izlazak iz toga je neustavan, nezakonit“, istakao je Bratić.

Skupština RS danas raspravlja o „Inicijativi za razgovor i dijalog između strana Republike Srpske i Federacije BiH, kao i tri konstitutivna naroda Srba, Hrvata i Bošnjaka o mogućim rešenjima za BiH“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari