Čanak: Lepši poklon da "iljušin" stigne na vreme da gasi požar 1Foto: FoNet/ AP (arhiva)

Možemo da se igramo tumačenjima takvih simbola, pa da kažemo da je pokloniti pušku usred afere s oružjem vrlo znakovito, posebno što Moskva sigurno nije bila zadovoljna time gde je odlazilo Krušikovo naoružanje, komentariše za Danas istoričarka Dubravka Stojanović to što je predsednik Ruske Federacije poklonio predsedniku Srbije pušku Milana Obrenovića tokom prekjučerašnjeg susreta u Sočiju.

„Dobio sam pušku Milana Obrenovića, original, koju je Rusija kupila na jednoj svetskoj aukciji i to je bila njegova želja da meni pokloni“, rekao je Vučić u Sočiju medijima iz Srbije. On je dodao da je Putina na poklon dobio i vino. „Vino na poklon sam dobio jer zna da volim vino, a za pušku mu beskrajno hvala. Tačno se vidi da je rađena za Milana Obrenovića. Neverovatan poklon“, rekao je Vučić.

Dubravka Stojanović prepoznaje u ovom fenomenu poklanjanja puške još jedan, kako kaže, važan nivo.

– Da poklonite pušku u jeku drame s naslovnicom NIN-a predstavlja drugi važan nivo. Potom, izabrati baš kralja Milana, najizrazitijeg predstavnika antiruske spoljne politike u našoj prošlosti, jasan je znak nepoverenja u Vučićeve izjave o srpsko-ruskom bratstvu – smatra Stojanović.

Kad se to poveže s činjenicom da je Putin čvrsto prekinuo Vučićevu nameru da ga izljubi, dodaje naša sagovornica, možemo da jačamo teze o zategnutim odnosima.

– Sve to tako možemo da ređamo, ali mislim da se time samo pecamo na zaverenički način na koji se odvija ta „diplomatija“ i sami pristajemo na te autoritarne igre i njihove tajne kojima samo jačaju svoju moć koju hoće da predstave kao mističnu. Pa nam puštaju zagonetke da ih tumačimo. Zato i ne želim da pokušavam da ozbiljno tumačim te dimne signale – zaključuje Dubravka Stojanović.

Nenad Čanak, predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine, kaže za Danas da je lepo što je Putin poklonio Vučiću pušku.

– Ali nas pokloni iz Rusije uvek skupo koštaju. Ne znam koliko će nas koštati ova puška… Lepši poklon bi bio da kada sledeći put bude požara, „iljušin“ ne stigne tek kada vatru ugasi kiša, pa im onda još to platimo 22 miliona dinara – zaključuje Čanak.

S druge strane, analitičar Dragomir Anđelković za Danas kaže da u tom činu poklanjanja ne bi trebalo tražiti nikakav simbolički značaj.

– Putin ima običaj da na svetskim aukcijama otkupljuje sve predmete koje su značajne i vezuju se za rusku istoriju i tradiciju. Od ikona, slika, sablji, pušaka, sve što ima neku vrednost i povezano je sa njihovom istorijom. Vladimir Putin ima agenciju posebnu koja se time bavi, ide po svetu i otkupljuje te predmete. Kralj Milan je specifičan srpski vladar koji je voleo luksuzne stvari. Pravili su, dakle, za njega razne stvari, među kojima je i ta puška – zaključuje Anđelković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari