Foto: Fonet

„Teške uvrede na račun susednih država ponovo uvode čitav region u stanje ratne psihoze“, konstatovao je Čanak, uz ocenu da je Dačić „izgubio poslednje ostatke kredibiliteta da u bilo čije ime razgovara sa našim i evropskim okruženjem“.

„Dačiću ratno huškanje i izazivanje sukoba, koje posle prati sa bezbedne udaljenosti, ne bi bilo prvi put. U vreme sukoba 90-ih Dačić je bio portparol režima koji je ratove poveo i finansirao. Ne samo da se od politike zločina nije ograđivao, Dačić je na najbrutalniji način tu politiku zastupao, branio i pomovisao“, navodi se u Čankovoj pisanoj izjavi.

Prema Čanković rečima, Dačić je na različite načine učestvovao i u svim vladama od 2004. godine i „njegova tranziciona režimska aktivnost praćena je brojnim aferama“.

Čanak je izjavio da Dačić, „osim što provodi vreme na slobodi zbog nedostatka dokaza ili političke volje za procesuiranjem, predstavlja i zaštitnika interesa jedne
strane države“.

„I verovatno u njeno ime, jer to nije interes Srbije, ponovo našu zemlju zavađa sa gotovo svim susedima. Ne krijući previše da su mu bliži interesi režima u Kremlju, nego javni interes građana Srbije, Dačić je primer modernog kvislinga koji bez stida promoviše tuđe interese i još ih predstavlja
kao patriotizam“, naveo je Čanak.