Čanak: Zatvoriti sva pregovaračka poglavlja sa EU do 2023. 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Spoljnopolitički prioritet Srbije je članstvo u Evropsku Uniju(EU), 52 odsto građana podržava evropske integracije, izjavio je Predsednik Odbora za evropske integracije Nenad Čanak u razgovoru sa ambasadorom Francuske u Srbiji Federikom Mondolonijem.

Čanak je izrazio zadovoljstvo zbog nedavnog otvaranja još dva pregovaračka poglavlja, 33 i 13 i da su trenutno spremne još tri pregovaračke pozicije.

On je naglasio da je potrebno da se ubrza dinamika pregovaranja, kako bi sva pregovaračka poglavlja bila zatvorena do kraja 2023. godine i kako bi Srbija stekla uslove za članstvo u EU.

Mondoloni je istakao da Francuska podržava evropske integracije Srbije i da će sa članstvom država Zapadnog Balkana Unija biti kompletna.

Pre proširenja EU treba da se reformiše, kako bi bila spremna da odgovori na globalne izazove, kao što su ekonomski razvoj, klimatske promene, migracije i terorizam, naveo je Modolini.

Sagovornici su se saglasili da Srbija i Francuska imaju dobre bilateralne odnose, podsećajući da će 2019. godine biti obeležena 180. godišnjica od uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari