Jovanović: Ne sarađujemo sa onima koji podržavaju ekstremizam 1Foto: twitter/ Ceda_Jovanovic

Boško Obradović i Saša Radulović, lideri stranke Dveri i pokreta Dosta je bilo, pokrenuli su inicijativu da se na dnevni red parlamenta Srbije stavi izglasavanje nepoverenja Vladi Srbije, ali i inicijativu za razrešenje predsednika Republike zbog povrede Ustava.

Oni su na konferenciji za novinare naveli da će svim opozicionim strankama u parlamentu Srbije ponuditi da podrže inicijativu, navodeći da će se nakon toga videti ko je zapravo prava opozicija, a ko ne. Sve prozvane opozicione stranke u razgovoru za Danas tvrde da se one već beskompromisno bore protiv režima Aleksandra Vučića, da žele bolju vladu od postojeće, ali da ova inicijativa Dveri-DJB više liči na predizborni marketing, osuđen na propast.

Čedomir Jovanović, lider LDP, napominje da njegova stranka nikada nije glasala za koalicione vlade koje od 2012. godine pravi Vučić. Jovanović kaže da Radulović to dobro zna, jer LDP nje glasao ni za onu vladu u kojoj je on bio ministar, niti je, kao opoziciona stranka, podržao bilo koji zakon koji se našao pred Skupštinom.

„Svakom normalnom je jasno da LDP-a ne treba da očekuje bilo kakvu političku saradnju sa koalicijom za nas tako neprihvatljivog programa. Mi želimo bolju vladu od postojeće, a to nije moguće ostvariti sa strankama koje vode ministar jedne propale Vučićeve vlade i njegov partner. Ne pada nam na pamet da sarađujemo sa onima koji pokazuju razumevanje za neonaciste, koji promovišu ekstremizam u odnosu prema verskim, nacionalnim i seksualnim manjinama, koji osporavaju prava žena i samim tim fundamentalne vrednosti ljudskih prava i sloboda“, zaključuje Jovanović.

Opozicioni poslanici DS, SDS i Nove stranke izdali su pak zajedničko saopštenje. „DS, SDS i NOVA se beskompromisno u parlamentu bore protiv režima Aleksandra Vučića. Samo jaka organizacija, samo dosledne demokratske, građanske stranke mogu da smene njegovu tiraniju i iz tog razloga se mi sabiramo. Zato imamo koaliciju stranaka, a ne pokreta kojima je data šansa i ništa nisu uradili“, kaže se u njihovoj zajedničkoj izjavi.

Da inicijativa Dveri i DJB neće imati blanko podršku poslanika Narodne stranke, kaže i Miroslav Aleksić, potpredsednik NS, i dodaje da je neozbiljno da inicijativa dolazi iz medija i to u jeku kampanje za beogradske izbore, i još od grupacije koja otvoreno napada opozicione liste.

„Ukoliko nas budu kontaktirali predlagači inicijative, stranački organi će doneti odluku. Narodnu stranku osnovali smo kako bi se izborili da zaustavimo propadanje Srbije pod vlašću SNS i Aleksandra Vučića. Za nas je apsolutno neupitno da li treba smeniti aktuelnu vlast i predsednika“, ističe Aleksić.

Miloš Jovanović, lider DSS, kaže da poslanici ove stranke nemaju problem da podrže bilo koju ozbiljnu političku inicijativu. „Ovo za sada, ipak, više liči na predizbornu aktivnost jedne koalicije, ali kada dobijemo predlog inicijative, odlučićemo brzo“, napominje on.

Vjerica Radeta, poslanica Srpske radikalne stranke, bez čije podrške inicijativa Dveri i DJB ne može da se nađe na dnevnom redu, kaže za naš list da su „potezi predstavnika te smešne koalicije primer kako mali Perica zamišlja politiku“.

Sakupili 20 poslanika

Da bi inicijativa Dveri i DJB uopšte bila stavljena na dnevni red potrebno je da je podrže 84 poslanika, a za izglasavanje smene potrebna je prosta većina, odnosno 126 poslanika. Dveri i DJB tvrde da su sakupili 20 poslanika, verujući da će „poštena i istinska“ opozicija podržati njihovu inicijativu. Međutim, čak i da „sva poštena i nepoštena“ opozicija glasa neće biti dovoljno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari