CEP: U Srbiji postoje potrebni zakoni, ali se ne primenjuju 1Foto: logo

Koordinator za pregovaračka poglavlja Centra za evropske politike (CEP) Dušan Protić rekao je danas da u Srbiji postoje zakoni iz oblasti pregovaračkog poglavlja 28, koje se odnosi na zaštitu potrošača i zaštitu javnog zdravlja, ali da se ne primenjuju u dovoljnoj meri.

„Kada je reč o ovom poglavlju zakonodavstvo je u velikoj meri usklađeno sa standardima EU, ali se ono ne primenjuje u praksi“, objasnio je Protić na onlajn konferenciji CEP-a, NALED-a i portala European Western Balkans „Ekonomske teme u procesu evropskih integriranja Srbije“.

Kako je objasnio, politika zaštite javnog zdravlja obuhvata neke ključne tačke poput kontrole duvana, prekograničnog širenja zaraza, oblast transfuzije krvi, organa, ćelija.

„Ovde je potrebno obezbediti funkcionisanje informacionog sistema sa podacima, a problema ima i u kontoli duvana“, istakao je Protić.

Glavna i odgovorna urednica nedeljnika Nova ekonomija Biljana Stepanović navela je da Srbija na ovaj način, pod ovim uslovima i tempom, nikada neće ući u EU, jer trenutna vlast bazično to ne želi, a u evrpskim integracijama nema nikakvog pomeranja.

Istakla je da Srbija nije otvorila nijedno pregovaračko poglavlje proteklih šest meseci, a prošle godine je otvorila samo dva.

„Nema nikakvog pomaka u poglavljima 23 i 24 koja se tiču slobode medija, vladavine prava i borbe protiv korupcije“, navela je Stepanović.

Prema njenim rečima, Srbija se nalazi na „crnoj listi“ kada su u pitanju mito i korupcija, a to su ključne stvari u ekonomiji.

„Kada nemate ispunjene ove uslove morate da platite investitorima da dođu na vaše tržište, a subvencije ne smeju da budu ključ politike. Takođe nemamo jasne kriterijume kome se subvencije daju, koliko i da li smo dobili ili izgubili u tim subvencijama“, objasnila je Stepanović.

Ona je o pandemiji korona virusa rekla da će srpska privreda osetiti najmanje posledice jer nije ni razvijena poput zapadnih. „Fiskalni savet predvideo je da će se do kraja godine država zadužiti 7,5 milijardi evra, a da je iz kredita potrošeno 600 miliona evra za isplate jednokratne pomoći građanima“, kazala je Stepanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari