Ćesari: Albanija ne ujedinjuje Albance 1Foto: Magdalena Grahovac

Profesor političkih nauka u Tirani Edon Ćesari rekao je danas da Albanija nikada nije bila, a još manje danas, objedinjavajuće političko središte čitavog etničkog albanskog faktora na Balkanu, piše Koha.

On je to izjavio na KTV, gde je razgovarao o nedavnim sukobima lidera iz Albanije Edija Rame i predsednice parlamenta Kosova Vjose Osmani.

„S jedne strane postoji hladnoća, nesporazum između dvoje lidera, ne bih rekao konkretno između Rame i Osmani, ali rekao bih šire, između Rame i političkih faktora na Kosovu, posebno poslednjih godina“, rekao je Ćesari.

Uprkos svim stvarima koje nas spajaju, ista nacija, zajedničkog jezika, imam utisak da su dve države već deo dva prostora koji nemaju uvek direktnu komunikaciju i nisu uvek u harmoniji, naveo je Ćesari.

Poslednjih godina, prema njegovim rečima, došli se do vrhunca započetog pre nekoliko decenija.

„Postoje dva veoma važna faktora koja po mom mišljenju dve političke klase još uvek nisu uspele da razumeju. Kad kažem dve političke klase, ne mislim samo na trenutne. Dakle, ne pozivam se samo na Kurtija i Ramu, Haradinaja ili Bašu. Albanija nikada nije ostvarila, a još manje danas, tu veliku želju da bude objedinjavajući politički centar čitavog etničkog albanskog faktora na Balkanu“, rekao je Ćesari.

Prema njegovim rečima beskorisno je negirati da je u delu Tirane postojala volja i ambicija da bude hegemonistički, gotovo imperijalni centar.

„To danas još ne razumeju albanski građani, koji za to nemaju ni politička ni kulturna sredstva. Iznad svega što nas spaja na Kosovu, postoji ambicija, navika, volja za formiranjem države one koja ujedinjuje naciju. Ova državotvorna volja ni danas se ne razume u Tirani“, rekao je on, prenosi Kosovo onlajn.

Dodao je da nakon ovih sukoba postoji isti politički marketing.

„Pre svega, mi smo dve susedne države koje dele neke iste kvalitete. U ovim trenucima mi se čini da oni koji trče nisu toliko vešti u prodaji iluzija. Ne poričem da iza svih ovih pokreta stoji isti politički marketing. Postoje i praktični elementi“, rekao je Ćesari.

On je ocenio da je sada komunikacija mnogo češća između građana.

„Zajednički sastanci vladinih kabineta, uprkos plemenitim ciljevima koje mogu imati, u trenutku kada nisu prevedeni u konkretan, birokratski, sporazumni jezik, ostaju samo marketinški sjaj. Više bih insistirao na međudržavnim odnosima. Oni su kontinuum u poređenju sa onima unutar stranke, između političkih i između građana“, rekao je Ćesari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari