Protest u Beogradu: Bojkot jer volimo Srbiju (VIDEO, FOTO) 1Foto: Prinscreen

Protest #1od5 miliona završen je posle šetnje večeras ispred Radio televizije Srbije (RTS) , gde su učesnici i organizatori Udruženja 1 od 5 miliona, ružičastom bojom farbali vrata Televizije.

Protest 1 od 5 miliona pod parolom „Vraćamo se na Plato“, posle dužeg vremena krenuo je sa platoa kod Filozofskog fakulteta .

Zbog radova na centralnom gradskom trgu – Trgu Republike, koji su onemogućavali da protestna šetnja tuda prođe, mesto okupljanja je bilo pomereno kod Terazijske česme, gde je početkom devedesetih godina prošlog veka, održan studentski protest protiv tadašnje vlasti.

„Protest Jedan od pet miliona vraća se na Plato odakle je započeo i sa kog su Goran Vesić i SNS pokušali da ga uklone ruiniranjem Trga Republike“, najavili su  ranije organizatori protesta, četrdesetog po redu u Beogadu.

https://www.facebook.com/1od5miliona/videos/382331502676738/UzpfSTI0NjUxMTIxODg2NzU4NToxMjAwOTkzNzEwMDg1OTkz/

Znači bojkot izbora jer volimo Srbiju, poručeno je sa večerašnjeg protesta „Jedan od pet miliona“ u Beogradu dok su okupljeni skandirali „bojkot, bojkot“.

Jedan od organizatora protesta Srđan Marković poručio je večeras na Platou kod Filozofskog fakulteta da ko izađe na ove izbore biće samo, kako je kazao, frakcija Srpske napredne stranke.

„To nisu izbori, već se biraju lokalni šerifi i sprovodi podela plena. Nećemo dozvoliti da Srbija bude vaš plen“, rekao je Marković.

Prema njegovim rečima kad već „falsifikuju diplome, falsifikovaće i izlaznost na svojim izborima“.

„Muka nam je od vaših laži i nasilja“, rekao je Marković napominjući da vlast nije htela da prihvati preporuke ekspertskog tima protesta „Jedan od pet miliona“ kako bi se omogućili fer izbori.

On je rekao da učesnike protesta mesecima „slikaju, prate, prave dosijee“ i da su „pre dve nedelje pred njegovom kućom bili batinaši“.

„Ne bojimo vas se“ poručio je Marković.

Valentina Reković, iz Jedan od pet miliona, pokazujući na zgradu Rektorata koja je kod mesta gde se održava protest, pozvala na „minut ćutanja umrloj istini“.

„Oni nemaju hrabrosti da kažu da je Siniša Mali lažni doktor. Da li su vam plate važnije od dostojanstva“, upitala je Reković.

Učesnici protesta su krenuli u protestnu šetnju.

Protest #1od5 miliona završen je posle šetnje večeras ispred Radio televizije Srbije (RTS) , gde su učesnici i organizatori Udruženja #1 od5 miliona, ružičastom bojom farbali vrata Televizije.

Staklo na ulazu RTS ofarbano je u pink boju, a je Miodrag Simović je podsetio da je pre dve nedelje otkriven spomenik Mići Orloviću koji je označavao slavno vreme RTS.

„To je bilo onda, Danas je RTS – SNS“, rekao je on i naglasio sa je javni servis stranačko glasilo. To su boje koje više danas pristaju RTS, to su boje Pinka. „Ljudi koji su casni u RTS treba da bojkotuju uređivačku politiku a mi svi zajedno da bojkotujemo izbore“, rekao je Simović.

Sledeći protest zakazan je za subotu, 14. septembar u 19 sati na Platou ispred Filozofaskog fakulteta.

Boško Obradović: Samo zajedno možemo pobediti ovaj režim

Predsednik Dveri Boško Obradović izjavio je večeras pred protest „Jedan od pet miliona“ da je velika pobeda i neverovatan podatak to što su građani već 40 subota na ulici.

„Za demokratiju i politički sistem u kome će moći da se čuje slobodno mišljenje, za fer izbore, i za ono zbog čega će se i ovaj protest završiti ispred RTS-a a to je sloboda medija“, ponovio je Obradović u pisanoj izjavi neke od razloga protesta.

On je istakao da „samo zajedno i samo istrajno mogu pobediti ovaj režim“ i dodao da je bojkot nastupajućih izbora jedan od načina da postignemo da neki sledeći izbori budu fer i pošteni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari