Cipras i Vučić obnavljaju srpsko-grčki savez 1Aleksis Cipras Foto: Epa/Joao Relvas

Grčki premijer Aleksis Cipras boraviće danas i sutra u zvaničnoj poseti Srbiji, što će biti prva poseta predsednika vlade u Atini u proteklih sedam godina, budući da je Jorgos Papandreu u istom svojstvu došao u Beograd u januaru 2010.

Kako je najavljeno iz Vlade Srbije, svečani doček za Ciprasa, koji je prethodno Srbiju posetio decembra 2014, pre nego što je izabran za premijera, biće organizovan danas u 10 sati ispred Palate Srbije, a zatim sledi razgovor „oči u oči“ grčkog premijera sa srpskim kolegom Aleksandrom Vučićem, dok je za kasnije predvi|en plenarni sastanak dveju delegacija, nakon čega će se Cipras i Vučić obratiti medijima.

Kako Danas saznaje nezvanično iz izvora bliskih srpskoj vladi, planirano je da srpski i grčki premijer „obnove ugovor o srpsko-grčkom savezu, koji je zaključen pre 150 godina, što će značiti ponovno uspostavljanje strateškog partnerstva dveju država, a njih dvojica razgovaraće i o „veoma važnom projektu“, odnosno o izgradnji železnice Budimpešta – Beograd – Skoplje – Atina.

Pored susreta sa premijerom Srbije, Cipras će se danas sastati i sa predsednikom države Tomislavom Nikolićem, najavila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije. Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, planirani su i njegovi razgovori sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem i predsednicom Narodne skupštine Majom Gojković. Takođe, danas će u beogradskom hotelu „Metropol“ biti održan biznis forum u organizaciji Privredne komore Srbije, gde će, kako navode naći izvori, „učestvovati oko 250 privrednika“.

Poznavaoci spoljnopolitičkih prilika komentarišu da dolazak predsednika grčke vlade „ima višestruki značaj“. U tom kontekstu navode da Ciprasova poseta simbolizuje „produbljivanje političkog dijaloga i ekonomske saradnje“ Beograda i Atine. „Cipras će, bez sumnje, izraziti potpunu podršku evropskoj integraciji Srbiji, a moguće je da će poručiti i da Grčka neće priznati nezavisnost Kosova. Takođe, njegov dolazak predstavljaće uvod u jačanje srpsko-grčke vojne saradnje, te saradnje u oblasti bezbednosti“, kažu sagovornici Danasa.

Stručnjaci za srpsko-grčke odnose podsećaju i da su dve države u poslednje vreme „obnovile političke kontakte“, što pokazuju i nedavne posete predsednika Nove demokratije, najveće grčke opozicione stranke, Kirijakosa Micotakisa, te predsednika grčkog parlamenta Nikolaosa Vucisa Beogradu.

U intervjuu za Politiku uoči posete Srbiji Cipras je poručio da se „posebno raduje“ što ponovo posećuje Srbiju, „zemlju s kojom nas dugi niz decenija vezuju bliski istorijski, politički, kulturni i duhovni odnosi“, uz konstataciju da je Srbija ključna država na Balkanu.

Susret s patrijarhom

U sredu, drugog dana posete Srbiji, grčki premijer položiće vence na bistu Rigi od Fere, grčkog revolucionara i pesnika. Danas nezvanično saznaje da će se Cipras susresti i sa srpskim patrijarhom Irinejom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari