Čotrić: Policija nas evakuisala iz zgrade parlamenta 1Foto: Aleksandar Čotrić

Poslanici i aktivisti opozicione stranke Evropska Gruzija prekinuli su juče u parlamentu u Tbilisiju 26-godišnje zasedanje skupštine Interparlamentarne skupštine pravoslavlja (ISP), na kojem učestvuje i narodni poslanik i zamenik predsednika Srpskog pokreta obnove Aleksandar Čotrić.

Kako navodi Čotrić za Danas, opozicionari su izrazili protest zbog odluke vlade i parlamenta Gruzije da u radu ISP-a učestvuju i poslanici ruske Dume, „optuživši Rusiju da je okupirala 20 odsto teritorije Gruzije i zahtevaju povlačenje, kako su rekli, „ruskih okupacionih trupa“ iz Gruzije, „ali i iz Ukrajine i Moldavije“.

Naš sagovornik ukazuje da su demonstranti bili „posebno revoltirani“ zbog učešća Sergeja Gavrilova, predsedavajućeg ISP-u, za koga su kazali da „kao poslanik Komunističke partije Rusije sprovodi rusku imperijalnu politiku“. Tenzije su intenzivirane kada je u plenarnu salu parlamenta ušlo desetak predstavnika Evropske Gruzije, koji su pobacali papire sa stola predsedavajućeg, prosuli vodu i uzvikivali“: Napolje, okupatori“. Na transparentima koje su nosili aktivisti ove partije pisalo je, između ostalog, „Rusija ubija“, „Putin okupator“, „Napolje, ruske trupe“…

Kako objašnjava Čotrić, demonstranti su bili okupljeni i ispred zgrade parlamenta, a on i poslanici iz ostalih država „bezbedno su, u pratnji skupštinskog obezbeđenja i policije, evakuisani iz zgrade skupštine“. U vreme zaključenja ovog izdanja našeg lista nije bilo izvesno da li će biti nastavljeno zasedanje ISP-a. Prema rečima Aleksandra Čotrića, demonstranti su bili okupljeni i ispred hotela u Tbilisiju, u kojem su smešteni učesnici godišnjeg zasedanja ISP-a, „najavljujući da neće dozvoliti učešće delegaciji ruske Dume na tom skupu“.

Godišnjem zasedanju ISP-a, koje se održava od 19. do 22. juna, prisustvuje oko stotinu parlamentaraca iz više od 20 država. Pored Aleksandra Čotrića iz Srbije, u Tbilisiju se nalaze, između ostalog, parlamentarci iz Crne Gore i Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari