Čović: Razgovaraću sa Vučićem o svim otvorenim pitanjima 1Foto: wikipedia

Čović rekao je da očekuje mnogo od sajma u Mostaru i da je radostan da je na 21. sajmu zemlja partner Srbija.

„Jedna velika zahvalnost predsedniku Vučiću koji je prošle godine kada smo bili zajedno ovde, prihvatio da Srbija bude zemlja partner. To za nas znači mnogo, ovo je jedna od najsnažnijih u organizacijskom i svakom drugom smislu, od broja izlagača i broja zemalja koje učestvuju, sajamska manifestacija ošteg tipa“, rekao je Čović u intervjuu z RTS.

Uz veliki broj izlagača iz Srbije i BiH, ne samo u ekonomskom smislu, veze koje nam trebaju mogu se najdirektnije graditi kroz odnose i nastup Srbije kao zemlje partnera, istakao je Čović.

„Očekivanja su visoka a sve što je do sada urađeno pokazuje da će biti ispunjeno do kraja“, kaže Čović.

Dvojica članova Predsedništva BiH Ivanić i Izetbegović neće biti na sajmu u Mostaru. Kaže da su pozvani na otvaranje sajma u utorak ujutru, ali je Mladen Ivanić je van zemlje. Čović ističe da nije insistirao da drugi kolega dođe, da ne bi imali asimetriju u organizaciji.

„Čini mi se da će sutra biti dovoljan broj gostiju iz BiH i svih suseda, što je praksa sajma, predsednik Vujanović, predsednik Vlade Hrvatske i zemlja partner. Specijalni gost je predsednik Vlade Bugarske kao zemlje koja predsedava EU“, rekao je Čović.

Govoreći o susretu sa predsednikom Srbije, Čović kaže da od kada je upoznao Vučića saradnja je izvrsna i dok je bio u drugim ulogama, kao i danas kada je predsednik države.

Razgovaraće se o svim temama koje su ostale nedovršene uprkos pokušajima zadnjih godinu dana da se ubrza dinamika rešavanja svih otvorenih pitanja između BiH i Srbije i kako pojačati privrednu saradnju. Tržišna razmena se može evidentno dignuti u oba smera, smatra Čović.

„Verujem da je i na političkom planu nužnost kontinuitet naših razgovora, razgovori naših članova Predsedništva sa predsednikom Srbije, tako i na nivou predsednika vlada, pojedinih resornih ministarstava, pitanje granica Srbije i BiH postaje starteško pitanje BiH i treba ga okončati jer bi uveliko pomoglo i BiH a i Srbiji“, istakao je Čović.

O promeni izbornog zakona u BiH

Jedna od gorućih tema u BiH je promena izbornog zakona. Šef delegacije EU u BiH Vigemark je izjavio da EU nema rezervni plan u slučaju da ne bude postignut dogovor o promeni izbornog zakona do početka maja.

Četiri bošnjačke stranke u Sarajevu iznele su predlog o prekomponovanju Doma naroda parlamenta Federacije BiH, po načelu proporcionalnosti u skladu sa popisom iz 1991. godine, a sa druge strane Čović predlaže promenu izbornog zakona po modelu da jedan narod ne može birati drugom narodu predstavnike u Domu naroda i za članove Predseništva BiH.

Čović kaže da je ostalo vrlo malo vremena – 30 dana kada će Centralna izborna komisija proglasiti izbore, za početak, za prvu nedelju u 10. mesecu ove godine.

„To znači da ako želimo imati politički odnos i odgovornost prema ovom problemu onda ćemo to i rešiti i mislim da je sve u rukama političkog Sarajeva i bošnjačkih stranka. One okupljene zajedno sa SAD i gospodinom Vigemarkom ali i svim drugima, izgradili su jedno stajalište da je ovo šansa za mnogo snažniju promenu odnosa i kada je Dejton u pitanju to je veliki otklon Dejtona danas to nije želja da se ispoštuje odluka Ustavnog suda o legitimnom predstavljanju naroda to je potreba koje se javlja već duže vreme u Sarajevu da se od Bih gradi građanska država“, rekao je Čović.

Kako kaže, prvi korak bio bi federacija gde bi postala dominantno bošnjačka a onda imaju i dalje planove, to je neostvarivo što se njega tiče.

„Verujem da s te strane jedino rešenje koje mi možemo tražiti je isključivo izmena izbornog zakona oko tri pitanja a sva su vezana za odluku Ustavnog suda i u prošlogodišnjoj i u onoj pre deset godina“, kaže Čović.

„Čalnovi predsedništva se moraju birati na načelu da jedan narod drugom ne bira predstavnike, to je legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda, to mora biti u klubu naroda, kod Hrvata, kod Bošnjaka kod Srba, nikako mogućnost da nam bošnjaci kao brojni narod biraju klubove i u klubu Srba i u klubu Hrvata ali isto tako i grad Mostar“, zaključio je Čović.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.