Crnobrnja: Kosovo glavna tema u srpskim i albanskim medijima 1Foto: EPA/Djordje Savic

Predsednik Evropskog pokreta u Srbiji Mihailo Crnobrnja ocenio je danas da istraživanje pisanja medija u Srbiji i Albaniji pokazuje da je Kosovo glavna tema u međusobnim odnosima i da preovladava negativan stav o drugoj strani.

Na konferenciji u Beogradu „U medijskom ogledalu – srpske i albanske međusobne percepcije“ Crnobrnja je rekao da je to realnost u kojoj se živi, ali da mu se čini da je podloga za budućnost jačanje sposobnosti za dogovor dve strane.

Ključ je u smanjenju spoljašnjeg uticaja i povećavanju kapciteta za dogovor. Težićemo da se Kosovo kao pitanje odnosa Srba i Albanaca reši dogovorom, poručio je Crnobrnja.

On je predočio da su kultura, ekonomija i turizam glavne poluge za unapređenje odnosa Srbije i Albanije.

Albanski ambasador Ilir Boćka je rekao da je ambasada te zemlje, uz podršku OEBS i austrijske ambasade, pokrenula dijalog srpskih i albanskih novinara.

Ta inicijativa je dobar primer. Izabrana su za početak dva novinara, Mustafa Nano i Zoran Panović, i oni pišu tekstove kako bi dve strane dobile više informacija jedni o drugima, objasnio je Boća.

Italijanski ambasador Karlo Lo Kašo je uveren da su odnosi Srbije i Albanije u proteklih nekoliko godina poboljašni i da su dve zemlje pokazale odgovornost u zajedničkom radu radi dobrobiti čitavog regiona.

Danas smo mnogo više uvereni u lepšu budućnost srpsko – albanskih odnosa, istakao je Lo Kašo i napomenuo da su obe zemlje na putu ka članstvu u EU i da su to istakle kao strateški cilj.

Istraživanje „U medijskom ogledaju – srpske i albanske međusobne percepcije“ radili su istraživači Jelena Ćeriman, Aleksandar Pavlović i Ledion Krisafi.

U zaključku se navodi da građani obe zemlje u anketama ističu da je srpsko-albanska saradnja važna i da je treba produbiti na kulturnom, ekonomskom i turističkom planu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari