Dačić: Bestidna izjava Plenkovića 1Foto: Epa/Filip Singer (Arhiva)

Srpski šef diplomatije Ivica Dačić nazvao je „bestidnom“ izjavu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića na božićnom prijemu u Srokom narodnom veću (SNV) u Zagrebu da je proces mirne reintegracije jedna od najvećih zaostavština prvog predsednika Hrvatske, pišu danas Večernje novosti.

„Zamislite kakva je to bestidnost da na proslavi Božića, među ono malo Srba što ih je ostalo u Hrvatskoj, izgovorite da je Tuđmanova najvrednija ostavština reintegracija Srba. Samo ne znam da li Plenković pritom misli i na onih 220.000 naših nesrećnika iz ‘Oluje'“, rekao je Dačić Večernjim novostima.

Komentarišući izjavu hrvatskog premijer da je „nema pomirenja bez istine o tome da je Srbija izvršila agresiju na Hrvatsku“ i da je „Hrvatska bila žrtva agresije Miloševićevog velikosrpskog režima“, Dačić je, kako pišu Novosti, rekao da pomirenja može biti kad Hrvatska promeni odnos prema ustaškom logoru Jasenovac.

„Pomirenja može biti samo onda kada se u Hrvatskoj Jasenovac ne bude predstavljao kao mesto dobre zabave i pozorišnih predstava, kada se ne bude pretilo zabranom srpskih stranaka i ćirilice, kada ne bude tabli s pokličom ‘Za dom spremni’ tamo gde su ubijana srpska deca, kada državni vrh ne bude đuskao uz Tompsona…“, ocenio je Dačić.

Srpski šef diplomatije i prvi potpredsednik Vlade Srbije odbacio je optužbe o velikosrpskoj agresiji, ukazujući na presudu Međunarodnog suda pravde da nije buiklo agresije.

„Agresiju je izvršila NDH i došla do Zemuna, Novog Sada i Šapca, kao i Hrvatska u okviru Austrougarske u Prvom svetskom ratu. Pritom, ni u jednim ni u drugom slučaju nisu platili ratnu odštetu“, rekao Dačić.

Dačić: Vučić da brine za ljude iz SNS-a, ne za socijaliste

Predsednik Socijalističke partrije Srbije (SPS) Ivica Dačič izjavio je da predsednik Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić ne treba da brine o saradnji sa socijalistima, već treba da brine za ljude iz SNS i koalicione partnere koji su na Vučićevoj listi ušli u parlament.

„Sto puta sam rekao da Vučić ne brine za SPS, neka brine za ljude sa njegove liste. Oni i bez nas imaju većinu, ali tako je napravio (izbornu) listu da bez njegovih partnera sa liste on nema većinu u parlamentu, a oni mu ništa značajno nisu doneli u broju birača. Tako da bi bilo bolje da obrati pažnju na njih, a i na ljude iz svoje stranke“, rekao je Dačić za Kurir.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u autorskom tekstu za praznično izdanje „Kurira“ da se ne plaši opozicije, kao ni „kombinacija“ koje prave sa ljudima iz SNS i njenim koalicionim partnerima.

„I ne interesuju me njihove kombinacije s nekim ljudima iz moje partije, pojedinim koalicionim partnerima koji već razmišljaju kako bi mogli da budu jezičak na vagi i opet promene stranu“, rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari