Dačić: Crna Gora zatvaranjem granica samo sebi šteti, građani bi podržali razgraničenje sa Kosovom 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je danas da ne zna da li će zdravstvene institucije Srbije odgovoriti Crnoj Gori kako je došlo do naglog pada broja obolelih od COVID-19, koji je Podgorica tražila kako bi otvorila granice sa Srbijom, a da je zatvaranje granica „nepotrebna politizacija već postojećih problema“.

On je za TV Prva kazao da vlasti u Podgorici „žele što više da zaoštre situaciju sa Srbijom“, a da odluka o zabrani putovanja u Crnu Goru „samo ide na štetu“ građanima te zemlje.

Prema njegovim rečima, predsednik Crne Gore Milo Đukanović ne može više da računa na glasove Srba  i na još jedan deo birača zbog trenutne situacije sa pravoslavljem, a da bi ostao na vlasti „sada mora da okupi anti-srpske aktere“.

On je dodao da je ministar spoljnih poslova Albanije Gent Cakaj protekla tri dana bio u poseti Bujanovcu i Preševu, da je tamošenje političke lidere Albanaca pripremao za predstojeće izbore, i da je to Srbija dozvolila, s obzirom da je poseta bila zvanična i najavljena. „Da li možete da zamislite situaciju da ja provedem nekoliko dana u Crnoj Gori i da vodim političke razgovore sa predstavnicima Srba? Ja sada kada bih otišao u crkvu, u Ostrog proglasili bi za političko mešanje. Tu vidite taj licemeran stav“, ocenio je Dačić.

On je rekao da se očekuje da ubrzo nakon izbora u Srbiji nastavi dijalog Beograda i Prištine, a da veruje da bi građani Srbije „sigurno podržali“ predlog o razgraničenju sa Kosovom.

„To nije nešto što imamo, to je nešto za šta treba da se borimo. Mi nemamo faktičku vlast u Prištini, niti oni imaju faktičku vlast na severu Kosova… Procene su da međunarodna zajednica i Priština ne žele da daju ni to. Mi smo doveli do toga da dođe do povlačenja 18 priznanja Kosova, oni sada nemaju većini u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija“, rekao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari