Dačić: Lavrov deli moje stavove 1Foto: Stanislav Milojković

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je u utorak uveče da je dobio pismo ministra spoljnih poslova Rusije Segeja Lavrova, u kojem je poručio da „potpuno deli njegove stavove“, kao odgovor na pismo koje je Dačić uputio svim članicama Ujedinjenih nacija povodom događaja na Kosovu.

Lavrov je u pismo naveo da je dao instrukcije njihovim misijama da na tim osnovama nastupaju u multirateranim organizacijama, rekao je Dačić, gostujući u emisiji Pravi ugao, Televijize Vojovodina.

Dačić je rekao da će predsednik Srbije imati sastanke o Kosovu, kako je danas najavio, sa „veoma značajnim ljudima, ali nije na njemu da o tome govori“.

Priština je nasijem u severnoj Mitrovici podmetnula „bombu“ pod dijalog, ali Srbija ne može da, zbog postupanja druge strane, „puca sebi u glavu“ već želi da se dijalog nastavi, rekao je Dačić.

Prema negovim rečima, borba neće biti laka, ali ako druga strana nije spremna na kompromis i postizanje trajnog rešenja onda ni Srbija ne treba da prihvati takvo rešenje.

Bez obzira na pritisak, Srbija nikad ne može da prihvati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i stolicu za Kosovo u Ujedinjem nacijama ili nekim drugim međunarodnim organizacijama.

On je rekao da zvaničnih razgovor o „pravno obavezujućem papiru nema“, ima razmena mišljenja šta ko misli da je trajno rešenje.

Na pitanje šta će biti ako se ne formira Zajednica srpskih opština i o eventualnom vraćanju srpskih institucija na sever Kosova, Dačić smatra da Briselski sporazum treba da se vrati na početak.

Govoreći o tome koliko je to moguće, Dačić kaže da su svih ovih godina one bile tamo gde su Srbii, uzvrativši pitanjem – ko to može da zabrani.

On je dodao da govori o tome šta bi bilo normalno da se uradi jer je nedopustivo da se ne ispunjavanju obaveze iz prihvaćenih sporazuma.

U osvrtu na razgovore sa zapadim diplomatama, Dačić je rekao da oni poštuju samo stanje na terenu i poručio Srbima da „sačuvaju na terenu svoj teritoriju jer se onda sve može“.

Na podsećanje da su njegove reči da će se napad na sever tumačiti kao napad na Srbiju, Dačić je odgovorio da ne može da kaže, slobodno proterajte Srbe, nećemo da ih branimo.

Da li tako treba da se ponašamo, rekao je Dačić i naglasio da Srbija neće ratove već sve radi za mir i kompromis.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari