Dačić: Na dnevnom redu briselskog sastanka nestali i ekonomija, ne sporazum 1Foto: Beta/Milan Obradović

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da su na dnevnom redu današnje runde dijaloga Beograda i Prištine na ekspertskom nivou pitanja nestalih i ekonomije i da neće biti govora o nekom političkom sporazumu, ni statusu Kosova.

Naprotiv, rekli su da će tek u septembru biti sastanak na najvišem nivou, rekao je Dačić za televiziju Hepi.

Večernje novosti objavile su juče pozivajući se na diplomatske izvore, da će delegaciji Beograda na sastanku u sedištu EU biti uručen nacrt sveobuhvatnog sporazuma koji podrazumeva de fakto priznanje Kosova.

Dačić je ponovio da je sama najava da se sprema neki papir bila iznenađujuća. „Ako se to zaista desi onda se postavlja pitanje čemu to služi osim da se ostavi vremena za pritisak na predsednika Srbije Aleksandra Vučića da on to prihvati“, dodao je.

Prema njegovim rečima, to bi moglo da znači da se sprema teren da se spolja i iznutra organizuju pritisci, od ucena međunarodnih faktora, pa do nastavka demonstracija i nasilja unutar zemlje „što su dve strane iste medalje“.

Dačić je rekao da je uveren da će, ako se to desi, predsednik Srbije odgovoriti u nacionalnom interesu Srbije.

Govoreći o Kosovu, Dačić je ponovio da Srbija želi nastavak dijaloga i kompromis ali ne ultimatume i pritisak.

On je ocenio da je sama činjenica da se raspavlja o političkom rešenju za Kosovo veliki uspeh srpske strane.

„To su efekti naše politke za osam godina, to smo piitanje vratili za pregovarački sto i pokazali da bez saglasnosti Beograda neće biti političkog rešenja“, naveo je Dačić.

On je rekao da Srbija želi da postane članica EU jer bi to bilo dobro za razvoj njenog društva i ekonomije, ali da će na tom putu nastojati da očuva svoje nacionalne interese.

„Ako se uspe da se nađe balans između zahteva međunarodne zajednice i našeg nacionalnog inetresa onda je to (članstvo u EU) u našem najboljem interesu“, rekao je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari