Dačić: Najveći izazov Priština 1Foto: Zoran Mrđa/FoNet

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić zadovoljan je načinom na koji Srbija prilazi pregovorima o članstvu u Evropskoj uniji (EU), ali ne i brojem poglavlja koje je otvorila, jer to realno ne odražava koliki je napredak Srbija ostvarila tokom proteklih godina, dok kao najveći izazov vidi dijalog sa Prištinom.

Donošenje odluka o otvaranju poglavlja nije samo rezultat toga da li je Srbija sve uradila već i odraz potrebe i mogućnosti da se u određenom trenutku postigne konsenzus svih 28 članica EU, ocenio je Dačić u intervjuu Radio Beogradu 1.

Prema njegovim rečima, može se očekivati da i u narednom periodu bude uslovljavanja bilateralnim pitanjima koja ne bi smela da budu predmet pregovora o članstvu u EU.

Mi želimo jedan konstruktivan prilaz, da razgovaramo o svim spornim pitanjima sa bilo kojom zemljom unutar EU, ali svakako nećemo dozvoljavati da bilo ko ponižava Srbiju i da bez ikakvih realnih potreba niti razloga, bez ikakvog objašnjavanja u čemu je problem, blokira napredak Srbije u evropskim integracijama, rekao je Dačić.

To mora da se promeni, ocenio je on, ne samo zbog pregovora Srbije o članstvu, nego zbog mira i stabilnosti u regionu.

Dačić je rekao da tokom posete šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova i premijerove posete Moskvi nije bilo reči o diplomatskom statusu Rusa u vojno humanitarnom centru u Nišu.

Naš put ka EU ne podrazumeva da mi treba da vodimo antirusku ili antikinesku politiku. To Srbija nikad neće uraditi. Mi smo nezavisna zemlja koja autonomno vodi svoju spoljnu politiku, poručio je Dačić.

Imamo obaveze da se usaglašavamo sa stavovima EU i da to bude progresivno do našeg ulaska, naveo je Dačić i dodao da to što Srbija kupuje ili dobija naoružanje od Rusije ne ugrožava naš položaj neutralne države.

Komentarišući dolazak Donalda Trampa na čelo Amerike, Dačić je rekao da misli da će se pristup SAD međunarodnim kriznim žarištima promeniti, jer je ideja da Amerika više ne bude dežurni policajac koji će intervenisati.

To je svakako značajan pomak u odnosu na prethodne godine i decenije. Kako će se to odraziti na Balkan ostaje da vidimo. Za nas je važno da gradimo partnerske odnose sa SAD, da probamo da nađemo neke zajedničke interese i da se naravno sačuva mir i stabilnost na Balkanu, rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, najveći izazov Srbije u sledećoj godini biće dijalog sa Prištinom i kako sprečiti jednostrane poteze Prištine da postane član međunarodnih organizacija. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari