Dačić: Napredak ne odgovara rezultatima 1Foto: Ministarstvo spoljnih poslova

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas u Solunu da napredak Srbije u evropskim integracijama nikako ne odgovara rezultatima koje je ostvarila u reformskom procesu i da je neophodno da dinamika otvaranja poglavlja bude unapređena i prilagođena tempu reformi koje Srbija sprovodi i svim naporima koje preduzima.

„Očekujemo da u kratkom roku u potpunosti bude jasna nova metodologija pristupnog procesa, te da će nama, koji smo odmakli u pregovorima, ta nova metodologija doprinese njihovom ubrzanju, bez negativnog uticaja na kvalitet, a uz jasnu političku podršku i vidljive rezultate za naše građane“, rekao je Dačić na konferenciji na nivou ministara spoljnih poslova „Od Soluna 2003. do Zagreba 2020“.

Prema njegovim rečima, u suprotnom Vlada Srbije imaće velike teškoće da se suprotstavi rastu evro-skepticizma u svom društvu.

Dačić je istakao da Srbija pozdravlja ideju EU da, prema zapadnom Balkanu, inicira „Napredni ekonomski plan“ koji bi omogućio dodatna finansijska sredstva za region, što bi nesumnjivo podstaklo dalje sprovođenje reformi, prenelo je Ministarstvo.

„Nadamo se da će hrvatsko predsedavanje Savetu EU ostati pozitivno upamćeno i da će Srbija ostvariti nove korake u procesu pristupanja EU“, rekao je Dačić i dodao da veruje da će Samit EU-zapadni Balkan, u maju, pružiti dodatni podstrek politici proširenja EU sa konkretnim rezultatima.

On je ukazao da mora da postoji princip individualnosti u procesu integracija svake države kandidata posebno, tj. svako prema zaslugama.

Podsetivši da je Srbija posvećena regionalnoj saradnji, Dačić je istakao da odgovornost leži i na poštovanju preuzetih obaveza i da je nastavak dijaloga Beograda i Prištine, uz podršku EU, od suštinskog značaja.

„Smatramo da EU ne sme da izgubi lidersku ulogu u ovom procesu“, ocenio je Dačić.

On je naglasio da je mesto čitavog regiona zapadnog Balkana EU i bez inkorporiranja regiona, zajednički ekonomski i politički prostor na evropskom kontinentu neće biti potpun. Prema njegovim rečima, termin „proširenje“ kao da je delimično poprimio negativnu konotaciju, a kao razlog se često navode – greške iz prošlosti.

„Politika proširenja je, u međuvremenu, postala nepoželjna tema za evropsku javnost zbog naraslih nerešenih pitanja na unutrašnjem, nacionalnom nivou. Za nas na zapadnom Balkanu, međutim, proširenje EU je i dalje zajednički prioritet“, naveo je Dačić.

On je naglasio da iskustvo govori da je politika proširenja, u bilo kom kontekstu i vremenu, uvek bila veoma korisna za sve – nove, ali i tzv. stare članice.

„Svet je postao poligon velikih promena i novih rizika, sa kojima EU pre ili kasnije mora da se suoči, a ne da se ograničava“, naglasio je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari