Dačić: Pokušaj da se Srbija žigoše kao zemlja kriva za genocid 1Foto: Fonet/AP

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je sud Bosne i Hercegovine (BiH) oslobadio Nasera Orića, iako, kako navodi, postoje živi svedoci da je lično počinio ratne zločine nad Srbima, dok se istovremeno „atakuje na Srbiju i srpski narod“.

U isto vreme kada sud oslobađa Orića, Evropski parlament usvaja amandman kojim se poziva Srbija da prizna genocid u Srebrenici, kao uslov za priključenje EU, a novoizabrani član Predsedništva BiH koji još nije ugrejao stolicu, već je počeo da usmerava žaoke prema Srbiji i srpskom narodu, rekao je Dačić novinarima u Nikoziji.

Pokušaj da se Srbija žigoše kao zemlja kriva za genocid, iako je Međunarodni sud pravde utvrdio da Srbija nema odgovornost za zločin u Srebrenici, ne može doprineti stabilizaciji u regionu, ocenio je Dačić.

Prema njegovim rečima, zanimljivo je da je amandman došao iz Slovenije, gde Srbi nisu priznati kao manjina, niti kao ljudi.

Srbija je do sada milion puta osudila sve ratne zločine, uključujući i zločin u Srebrenici, s druge strane ne da nije bilo nikakve osude zločina protiv Srba, nije bilo ni reči ‘izvini’ već su svi zločinci praktično oslobođeni, rekao je Dačić.

I zločinci na Kosovu i Metohiji, uključujući Ramuša Haradinaja i Fatmira Ljimaja, zločinci u BiH sa Orićem na čelu, zločinci u Hrvatskoj, koji su oslobođeni za etničko čišćenje u Oluji, dodao je on.

Hrvatska, Slovenija i BiH, nikad nisu rekle reč ‘izvini’ kao odgovorne za genocid koji je počinila Austrougarska, u čijem sastavu su bile 1914. 1918. godine, kad je stradalo 28 odsto stanovništva Srbije i ubijeno 1,27 miliona Srba, niti za Drugi svetski rat i NDH koja je bila do Beograda i Novog Sada, naveo je Dačić.

Neuporedivo je, kada se to pokuša uporediti sa Srebrenicom, zaključio je šef srpske diplomatije.

On je istakao da svako treba da preuzme odgovornost, ali da je ovde posredi želja da se Srbi definišu kao jedini genocidni narod na svetu, posle svih velikih svetskih ratova, a da niko ni dinara ratne odštete nije platio Srbiji, zaključio je on. To je previše, dodao je on.

Treba osuditi zločin u Srebrenici, ali da li to znači da je legitimno ubijati Srbe, upitao je Dačić.

On je dodao da očekuje izjavu hrvatskog člana Predsedništva BiH Željka Komšića povodom oslobađanja Orića.

Ako to ne uradi, onda je on veliki manipulant, koji radi na tome da se što više unazade odnosi Srbije i BiH, zaključio je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari