Dačić: Poseta Paragvaju od izuzetnog značaja 1Foto: Beta / Igor Stanić

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je njegova poseta Paragvaju bila od izuzetnog značaja budući da je reč o prvoj poseti u istoriji bilateralnih odnosa.

Kako je danas saopštilo ministarstvo, Dačić je podsetio da je Paragvaj zemlja koja nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, ali da je pod velikim pritiskom i da je na poslednjoj konferenciji glasala za prijem Kosova u Interpol.

„Zato je bilo je neophodno da napravimo resetovanje naših odnosa“, rekao je Dačić.

Dačić je naveo da su u ministarstvu spoljnih poslova Paragvaja vrlo jasno poručili da su vrata Paragvaja za jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i prištinsko rukovodstvo zatvorena.

Posle izvanrednih i veoma korisnih poseta Argentini i Urugvaju ostvarili smo naš cilj, rekao je Dačić.

„Učvrstili smo našu poziciju u Paragvaju i možemo reći da se više neće dešavati slučajevi kao što je bio na poslednjoj sednici Interpola“, naveo je šef srpske diplomatije.

Cilj je i da gradimo prijateljske odnose, ne samo zbog Kosova, već da unapredimo naše odnose u svim segmentima, rekao je Dačić i dodao da će do kraja godine u posetu Srbiji doći ministar spoljnih poslova Paragvaja.

On je naveo i da je tokom posete potpisan i Sporazum o ukidanju viza na diplomatske, službene i specijalne pasoše.

Uz ocenu da je ekonomska saradnja dve zemlje veoma niska, Dačić je izrazio očekivanje da će sa ministrom spoljnih poslova Paragvaja u posetu Srbiji doći i delegacija biznismena.

Dačić je rekao i da u Paragvaju živi značajan broj ljudi poreklom iz Srbije koji neguju srpsku kulturu i identitet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari