Dačić: Priština je u šoku 1Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIC

Nemam šta da komentarišem tvrdnje Pacolija da Liberija nije povukla priznanje Kosova.

Videli ste svi u sredu, pred vama mi je ministar spoljnih poslova Liberije dao notu o poništenju priznanja, kaže za Danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, odgovarajući na naše pitanje kako komentariše tvrdnju šefa kosovske diplomatije Bedžeta Pacolija da je „lažna vest“ da je Liberija povukla priznanje Kosova. Dačić, takođe, ocenjuje da je „Priština u panici“.

U noti na srpskom i engleskom jeziku, koja je novinarima prekjuče podeljena u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije, nakon susreta šefova srpske i liberijske diplomatije, između ostalog, ističe se: „Republika Liberija poništava svoje priznanje Kosova… Ova odluka ostaje na snazi sve do okončanja pregovora pod pokroviteljstvom EU“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče, povodom izjava koje ovih dana daju predstavnici kosovskih Albanaca, da je „rekao predstavnicima EU da ako su to stvarno stavovi Albanaca onda ne treba gubiti vreme dolazeći u nedelju na nastavak Briselskog dijaloga“.

„Rekao sam im ako mislite da postoji ta batina kojom ćete me

naterati da slušam Tačijeve, Hodžajeve i Hotijeve izjave i gluposti – ne zovite me više, istakao je Vučić u izjavi novinarima posle polaganja kamena temeljca za nemačku fabriku električnih i hibridnih pogona ZF Fridrihšafen u Pančevu, preneo je FoNet.

Vučić je poručio da „na njega niko ne može vršiti pritisak“ i da, ako EU misli da se na takav način razgovara sa Srbijom, otići će u nedelju na nastavak dijaloga samo da bi rekao: „Hvala vam lepo, ispunite Briselski sporazum pa ćemo onda da razgovaramo dalje“.

Direktor vladine Kancelarije za KiM Marko Đurić kazao je juče za RTS da delegacija Srbije, predvođena predsednikom Vučićem, u nedelju ide u Brisel „da se bori za Srbiju“.“ Da budem potpuno iskren, ne očekujem ništa od razgovora. Oni nisu spremni ni za kompromis, ni za dijalog i nema razloga da nešto posebno i očekujem“, naveo je Đurić.

Prištinski list Koha ditore piše da će kosovski predsednik Hašim Tači na novu rundu briselskih razgovora putovati sam, jer ni nakon godinu dana nije uspeo da oformi radnu grupu za dijalog, pošto opozicija odbija da prihvati da on bude glavni pregovarač. Kako se ističe, opozicija i kosovske nevladine organizacije smatraju da je vrlo opasno da samo Tači predstavlja Prištinu u završnoj fazi dijaloga sa Beogradom. Jer ako bude postignut bilo kakav dogovor on neće moći da bude ratifikovan u parlamentu, bez širokog političkog konsenzusa političkih partija.

Zahvalnost Bugarskoj

Predsednik Srbije se juče u Beogradu susreo sa bugarskim predsednikom Rumenom Radevom, kome je preneo zahvalnost na podršci Bugarske Srbiji na evropskom putu, kao i „na tome što je uvek želeo da čuje šta Srbija misli o pitanju KiM“. „Bugarska je, za razliku od nas, priznala Kosovo, ali je stav Bugarske da stavovi srpske strane moraju da budu saslušani“, rekao je Vučić, preneo je RTS na svom portalu. Prema Vučićevom mišljenju, odnosi Srbije i Bugarske su sve bolji. Predsednik Bugarske je ukazao da „Srbija može i mora da računa na pomoć Bugarske na evropskom putu jer cilj dve države jeste da radimo zajedno na boljoj perspektivi Balkana i evropskoj budućnosti regiona“. Radev je ocenio da je „budućnost Srbije u EU“, kao i da je godina 2025. kao mogući rok za članstvo Srbije u Uniji „ambiciozan, ali dostižan cilj“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari