Dačić: Radim posao koji sam dobio, ne znam za nova ministarstva 1Foto: Fonet

Nema istine u spekulacijama da ću biti glavni pregovarač sa Evropskom unijom, izjavio je kratko za Danas Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova.

On je to odgovorio na pitanje da li ima istine u tvrdnjama da će on preuzeti ministarstvo za evrointegracije, ukoliko bude uvedeno kao poseban resor. Upitan da li će kandidat sa liste njegovog SPS preuzeti novo ministarstvo ekologije, Dačić je odgovorio:

– Ne znam stvarno ništa o tome, niti o ovom prvom pitanju. Radimo posao koji sam dobio, naveo je Dačić, koji je i prvi potpredsednik Vlade, u pisanoj SMS poruci. Ni potpredsednica Vlade iz redova SNS Zorana Mihajlović nije htela juče da komentariše ranije pisanje našeg lista da će Vlada Srbije dobiti još dva ministarstva.

„Mediji spekulišu o tome i ja to ne bih dalje komentarisala“, rekla je Mihajlović odgovarajući na pitanje dopisnika FoNeta kako se te najave slažu sa štednjom o kojoj premijer govori.
Naš list je juče objavio da će u septembru doći do promena tek izabrane vlade. Kako su naveli naši izvori, oko 15. septembra biće zakazana sednica parlamenta Srbije, na kojoj će biti usvojeni Zakon o ministarstvima i Zakon o Vladi, kojim će biti promenjena struktura novog kabineta Aleksandra Vučića. Tvrdi se da Vučić namerava da uvede dva nova ministarstva – za ekologiju i za Evropsku uniju, odnosno za evrointegracije. Kadrovska rešenja drže se u tajnosti, ali obavešteni izvori smatraju da će resor ekologije biti dodeljen „novom licu“, dok će resor za evrointegracije potpasti pod neku vrstu rotacije, budući da premijer ne namerava da uvodi nove stranke u Vladu. Moguće je da će doći samo do preimenovanja i da će Jadranka Joksimović, koja vodi ministarstvo bez portfelja zaduženo za EU, dobiti isti resor koji će se sada tako i zvati. Međutim, u medijima su se ranije pojavile spekulacije da je premijer Vučić čvrsto odlučio da spoljne poslove poveri kadru Srpske napredne stranke, što bi govorilo u prilog tome da Dačićeva i Joksimovićeva rotiraju resore.
Jadranka Joksimović, koja je i funkcionerka SNS, juče nije odgovarala na pitanje Danasa koliko su realne ovakve spekulacije.

Pojedini sagovornici sa političke scene uvereni su da je scenario o dva nova ministarstva, bez obzira na kadrovska rešenja, tačan. Prema njihovom tumačenju, Aleksandar Vučić je bio u žurbi da pre dolaska potpredsednika SAD DŽozefa Bajdena sastavi kabinet i da je to učinio tako što je neka rešenja ostavio da se kasnije njima pozabavi. Za izbor nove vlade nije bila potrebna promena pomenuta dva zakona, pošto je skrojena tačno po „meri“ prethodne – isti broj ministarstava i resori.
Vlada Srbije položila je zakletvu u četvrtak uveče 11. avgusta, a dan ranije Ambasada SAD u Beogradu i Bela kuća saopštili su da će Bajden boraviti u Prištini i u Beogradu u periodu od 15. do 17. avgusta. Datum posete bio je donekle neprecizan, budući da je reč o 16. avgustu, iz bezbednosnih razloga.

Sagovornici Danasa ne isključuju mogućnost da će premijer Vučić povući neki sličan potez i pre posete ruskog premijera Dmitrija Medvedeva koja se očekuje 8. oktobra. Smatra se da to neće biti potpisivanje sporazuma koji bi posadi Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu dala status administrativnog osoblja u ambasadi. O ovom sporazumu dosta se pisalo, nakon što je u februaru usvojen zakon u Skupštini Srbije kojom su pripadnici NATO dobili diplomatski imunitet prilikom prolaska kroz Srbiju. Uzima se kao izvesnije da će Vlada Srbije otvoriti posebnu Kancelariju za saradnju sa Ruskom Federacijom na čijem će čelu biti Nenad Popović, lider SNP, koja ima troje poslanika na listi SNS.

Nova Vučićeva vlada imaće kao glavni zadatak da se „bori“ u medijima, odnosno da efektnije i žešće odgovori na kritike vlasti i afere koje otvara opozicija i kritička javnost, smatraju pojedini analitičari bliski vlasti.

Promena i sekretara Vlade

Vlada Srbije u septembru trebalo bi da dobije i novog sekretara, saznaje Danas. Umesto dosadašnjeg sekretara Novaka Nedića, na tu funkciju bi mogla da dođe Jana Ljubičić. Ona je do pre godinu dana bila generalni sekretar Skupštine Srbije, a potom je prešla na dužnost generalnog sekretara u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Nema objašnjenja za ovu promenu, sem da Ljubičićeva uživa veliko poverenje u sadašnjem resoru, a da je Nedić u javnosti donekle osporen pisanjem medija od pre nekoliko godina da ga je koleginica prijavila zbog seksualnog uznemiravanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari