Dačić: Razmatra se uvođenje PCR testa umesto krantina za strance 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanović

Srbija će razmotriti uvođenje obaveznog PCR testa umesto karantina za strance koji ulaze u našu zemlju, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i najavio da će ta odluka biti razmatrana na sednici Vlade i Kriznog štaba.

Razmatra se uvođenje PCR testa umesto krantina za strance, odluka još nije doneta, a biće motivisana namerom da se zemlja zaštiti, a posebno kada je reč o epidemiološkoj situaciji u drugim državama, rekao je Dačić za TV Prva, podsetivši da su mnoge zemlje već donele ograničavajuće odluke za strance.

Dačić je rekao da će se videti „kakva je pojedinačno situacija u nekim zemljama” i najavio da će danas o tome biti reči na sednici Vlade, a odluku će razmatrati i Krizni štab.

Komentarišući mogućnost otvaranja granica Crne Gore i Grčke za turiste iz Srbije i eventualnog uvođenja reciprociteta, Dačić je rekao da je „reciprocitet politička mera, a ovde je reč o epidemiološkim merama”, ali je ocenio da su mere Crne Gore političke, a ne epidemiološke.

„Kad pogeldate kojim su zemljama liberalizovali ulazak možete izvući zaključke”, rekao je Dačić.

On je ocenio da je Hrvatska donela „racionalnu meru” sa stanovišta ekonomskih interesa i turizma jer je dozvolila ulazak sa PCR testom i dokazom o turističkom aranžmanu.

Iz Grčke, kako je rekao Dačić, nema nagoveštaja da će sadašnja odluka biti promenjena.

„Evropska unija je donela preporuke i listu zemlaja, ali je Srbija skinuta sa te liste posle povećanjeg broja zaraženih”, podsetio je Dačić.

On je rekao da je „EU sada na odmoru” i ocenio da se „ne očekuje” promena u smislu mogućeg skorog otvranja grčke granice za turiste iz Srbije.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.