Dačić sa šefom NATO za vezu sa Srbijom o saradnji 1Foto: Beta

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić razgovarao je danas s novoimenovanim šefom NATO vojne kancelarije za vezu u Beogradu, brigadnim generalom Tomažom Vitaleom.

Na sastanku je ukazano da Srbija i NATO dele interes očuvanja mira i stabilnosti u regionu, kao i opredeljenje za dalje unapređenje partnerske saradnje, uz puno poštovanje politike vojne neutralnosti Srbije, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Dačić i Vitale su izrazili zadovoljstvo dinamikom političkog dijaloga na najvišem nivou i praktičnom vojnom i civilnom saradnjom u okviru programa Partnerstvo za mir, s više od stotinu partnerskih aktivnosti godišnje.

Oni su izrazili očekivanje da će novi impuls saradnji dati drugi ciklus Individualnog akcionog plana partnerstva (IPAP) Srbije i NATO 2019-2021. godine, navodi se u saopštenju.

Razmotrena je i situacija na Kosovu i, kako se navodi, naglašen značaj nesmanjenog angažovanja misije KFOR u skladu s mandatom koji je toj misiji dao Savet bezbednosti UN.

Vitale je izjavio da je saradnja NATO-a i Srbije obostrano korisna i da se nada da će njegovo imenovanje i obnova plana saradnje „udahnuti novu energiju“ odnosu dve strane „koji je već prosperitetan„, saopštila je NATO vojna kancelarija za vezu u Beogradu.

„NATO i Srbija su partneri i susedi. Kada susedi rade zajedno na zajedničkim bezbednosnim izazovima, svi smo sigurniji i bogatiji“, naveo je Vitale.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari