Dačić: Saradnja svih država u borbi protiv kriminala 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Srbija i sve njene institucije veoma su posvećene borbi protiv organizovanog kriminala, u svakom njegovom vidu, rekao je danas u Beogradu ministar spoljnih poslova Ivica Dačić na predstavljanja projekta u oblasti borbe protiv transnacionalnog kriminala američke nevladine organizacije „Crime Stoppers Global Solutions“.

Dačić je, saopštilo je Ministarstvo, rekao da je uveren da će građani Srbije, ali i državne institucije, dobro prihvatiti koncept „krajm stopersa“, koji već duže od četiri decenije postoji u SAD i brojnim drugim zemljama i da će taj projekat pomoći da se dođe do bezbedne zajednice u kojoj je bavljenje kriminalom veliki i neisplativ rizik.

Navodeći da je Srbija zemlja, koja je zbog svog geografskog položaja i istorijskog nasleđa vekovima važna za prekogranični kriminal svih vrsta, Dačić je kazao da su današnji izazovi za ličnu i kolektivnu bezbednost veliki i da se bez saradnje svih, pre svega države i građana, sa njima ne može izboriti. Dačić je ukazao da su neka područja u regionu, a posebno Kosovo i BiH, nažalost, jedni od većih regrutnih centara za borce koje odlaze na Bliski istok da se bore na strani DAEŠ.

„Procenjuje se da je više od 300 boraca na strani ekstremista u Siriji sa Kosova i Metohije, što je, proporcionalno broju stanovnika, jedna od najvećih baza ekstremista u Evropi. Mnogi od njih će se vratiti sa fronta kući, i sa sobom će doneti virus ekstremizma, koji je na području kakav je Balkan više nego zapaljiv“, rekao je Dačić. On je rekao da je početkom 90-ih godina, tokom rata u Bosni, „posejano seme islamskog ekstremizma“, imajući u vidu da se u tom ratu borilo blizu 7.000 stranih boraca, mahom veterana iz Avganistana.

„Neki od njih ostali su u regionu i posle sukoba, a sa njima je ostala i njihova neprihvatljiva i anticivilizacijska ideologija, pa su upravo odavde neki od uvezenih terorista učestvovali u napadima u Americi, Velikoj Britaniji, Španiji i Francuskoj“, naveo je Dačić. Dačić je istakao da je čitavo područje Balkana i dalje jedan od glavnih koridora za šverc heroina sa Bliskog istoka na velika tržišta u Zapadnoj Evropi i da se Srbija sa tim izazovom nosi veoma uspešno. Prema njegovim rečima, poslednjih godina je više nego ranije prisutno krijumčarenje ljudi, takođe sa istoka na Zapad, što je rezultat velikih migracija. Srbija je jedna od retkih, ako ne jedina zemlja u ovom delu Evrope, koja je uspela da prema izbeglicama i migrantima očuva human odnos, a da u isto vreme ne dozvoli da preko njene teritorije šverceri transportuju ljude na Zapad, često ugrožavajući njihove živote, rekao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari