Foto: EPA-EFE/LISI NIESNER

U razgovoru sa američkim kolegom, Dačić je istakao da je neophodno da se naprave određeni strateški dogovori i da je Srbija spremna da otvoreno razgovara sa novom američkom administracijom, saopštilo je Ministarstvo.

„Skrenuo sam mu pažnju da promene u američkoj politici treba da donesu samo predsednik, potpredsednik i ministar spoljnih poslova, budući da predstavnici starog establišmenta ne mogu to da učine, jer brane svoju politiku iz devedetih godina“, rekao je Dačić.

Dačić je, kako je navedeno, u razgovaru sa Tilersonom još jednom definisao poziciju Srbije, a to je želja da Srbija i SAD pronađu zajedničke interese.

On je ocenio da je neophodno imati češću komunikaciju, kao i da je potrebno videti kako možemo da imamo dobitnu kombinaciju u kojoj bi se našli zajednički interesi i trajno bili rešeni neki problemi u regionu, kao što je Kosovo i Metohija.

„Razgovor sa Tilersonom je bio otvaranje vrata da se početkom iduće godine organizuje bilateralni sastanak sa njim“, ukazao je Dačić.

Šef srpske diplomatije je sa Lavrovom razgovarao o detaljima njegove posete Srbiji.

Lavrov dolazi 24.februara na proslavu 180. godišnjice diplomatskih odnosa Rusije i Srbije, precizirao je Dačić.

„Ministar za Evropu Velike Britanije je želeo da nam prenese da njegova zemlja za kraj jula sprema Samit EU i Zapadnog Balkana Pozvao je da, ako imamo neke posebne zahteve, to iznesemo“, naglasio je Dačić i dodao da će Dankan početkom iduće godine posetiti Srbiju.

U razgovoru sa ministrom inostranih poslova Ukrajine Pavlom Klimkinom, prvom posle problema nastalih nakon izjave ambasadora Ukrajine u Srbiji, još jednom je naglašeno da je veoma važno za dve zemlje da imaju dobre odnose.

„Obojica smo konstatovali da ambasadori treba da obavljaju svoj posao u skladu sa Bečkom konvencijom, a ne da se bave nekom globalnom politikom, koja nema veze sa našim bilateralnim odnosima“, rekao je šef srpske diplomatije.

Dačić je istakao da je dogovoreno da se nastavi međusobna komunikacija i izneo mišljenje da bi bilo dobro da Klimkin iduće godine dođe u posetu Srbiji.