Dačić: Srbija nikad neće prihvatiti nezavisnost Kosova 1Foto: Fonet/Zoran Mrđa

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas za RTS da ne očekuje ništa spektakularno od današnjih razgovora u Briselu, ali da može da kaže „u svoje ime, u ime Vlade i Vučićevo ime“ da Srbija nikad neće prihvatiti jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Beograd godinama pokušava da priča o Kosovu i postavlja neke druge temelje od onih koji su pre mnogo godina postavile najmoćnije zapadne zemlje zajedno sa Albancima, objasnio je on. Dačić je konstatovao da u poslednje vreme ima raznih lažnih vesti, svakog dana se čitaju neke spektakularne informacije.

Prošao je taj četvrtak, ko je došao, ko je doneo, svi znaju da Vučić nije bio tu, kod mene niko nije dolazio, pa kod koga su došli da donesu bilo kakav predlog, to je velika laž, istakao je Dačić.

U novinama možete pročitati da je neko odredio rokove, da Vučić mora da prihvati nešto do juna ili do marta sledeće godine, ko je taj ko može da postavi bilo koje rokove nama, upitao je Dačić. On  ponavlja da su to sve lažne informacije, a da je ono što je tačno da postoji nešto što je zapisano 2013. godine – da je neophodno da dođe do nekog sporazuma – pravno obavezujućeg sporazuma kako je to napisao Šefan File o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Ne očekujem ništa spektakularno od današnjih razgovora u Briselu, posle svega onoga što je rekao Vučić, rekao je šef diplomatije Srbije o susretu Aleksandra Vučića i Hašima Tačija. Dačić navodi da nije lako razgovarati sa Albancima, ali je još teže razgovarati sa Vučićem kada je u ovakvom stanju, kada je razočaran odnosom međunarodne zajednice.

Ubeđen sam da predsednika Vučića lažu zato što kažu nije reč o priznanju, a kao što je i pokojni premijer Ðinđić govorio kada je pisao pismo svetskim državnicima – da međunarodna zajednica sedeći sa nama iza leđa priprema i sprovodi zaokruživanje nezavisnosti Kosova, ocenio je Dačić.
Govoreći o ultimatumu – „dajte stolicu Kosovu u UN ili blokada na evropskom putu Srbije“, Dačić smatra da se to ne može dogoditi.

Kao što sam rekao niko u EU ne bi mogao da kaže šta treba da sadrži taj sporazum, zato što postoji pet zemalja članica EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova, objasnio je on. Dačić je podsetio da Španija neće učestvovati u bilo kojim aktivnostima na koje dolazi Kosovo. Oni su protiv upotrebe termina zapadnobalkanska šestorka već govore o Zapadnom Balkanu, napomenuo je on.

Ako neko misli da će Srbija ili predsednik Vučić sada da popuste, da sve ovo što mi radimo jeste uvod u priznanje Kosova, oni ne samo da ne poznaju Vučića, nego ne poznaju ni Srbiju. Od toga nema ništa, istakao je Dačić.

Mogu da kažem u svoje ime, u ime Vlade i Vučićevo ime da Srbija nikad neće prihvatiti jendostrano proglašenu nezavisnost Kosova, ponovio je Dačić.

Političke stranke treba da se izjasne o svemu tome a ne da sede na balkonu i da dobacuju kao u Mapet šou, predočio je on.

Imate ozbiljnu dilemu i pitanje ako bude postavljeno, u ovoj fazi mi treba da vodimo dijalog i budemo konstruktivni, ali ako dođe do toga mislim da treba da postupimo kao svaka druga zemlja u svetu koja poštuje svoje nacionalne interese, ocenio je Dačić.

Na pitanje o imenovanju nekadašnjeg američkog ambasadora pri Ujedinjenim nacijama Džona Boltona za savetnika Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost, koji je bio protiv toga da SAD prizna nezavisnost Kosova, Dačić je rekao da je bio u pravu kada je to govorio, ali da će se videti li i danas misli isto.

To je pozitivna promena, postoje pozitivni pomaci u administraciji, rekao je Dačić i ponovio svoj predlog da nema boljeg mesta od Srbije za eventualni susret američkog i ruskog predsednika, Trampa i Vladimira Putina.

Mi nećemo zbog evropskog puta žrtvovati nacionalne interese, zaključio je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari