Dačić: Srbija očekuje da UNMIK nastavi sa sprovođenjem mandata 1Foto: Beta/ MSP/ Ognjen Stevanović

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da Beograd očekuje da misija UNMIK na Kosovu nastavi sa sprovođenjem svog mandata. 

Dačić je povodom 75. godišnjice postojanja Ujedinjenih nacija (UN) naveo da Srbija ostaje „snažno posvećena ciljevima i principima UN“ koji su kako je ocenio, danas relevantniji nego ikad.

Navodeći da Jugoslavija, čija je Srbija jedna od naslednica, spada u osnivače Ujedinjenih nacija i jednu od prvih 50 država potpisnica Povelje UN, Dačić je kazao da Beograd pridaje poseban značaj svetskoj organizaciji i u kontekstu očuvanja svog teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

„U svakoj prilici ističemo da rezolucija Saveta bezbednosti UN 1244, koja potvđuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, i dalje ostaje na snazi. Statusno neutralno prisustvo UNMIK u nesmanjenom obimu nastavlja da bude od suštinskog značaja za stabilnost i stvaranje uslova koji treba da vode ka trajnom i održivom rešenju za pitanje Kosova i Metohije, te očekujemo da ova misija nastavi sa sprovođenjem svog mandata“, naveo je predsednik parlamenta a preneo njegov kabinet.

Podsetio je da su se svi potpisnici Povelje UN obavezali na poštovanje osnovnih principa kao što su suverena jednakost država, poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, odricanja od upotrebe sile i mirno rešavanja sporova.

„Aktuelna pandemija COVID – 19 je pokazala da nijedna država nije izolovano ‘ostrvo’ i da, bez obzira na stepen razvoja i postojeće kapacitete, ne može samostalno da se izbori sa složenim posledicama ove krize. Uloga UN i njenih specijalizovanih agencija upravo je u povezivanju i usmeravanju zajedničkih napora ka savladavanju izazova sa kojima smo suočeni. Zato je potreban kontinuiran rad na prilagođavanju i jačanju efikasnosti UN sistema, kako bi bio spreman za aktuelne i neke buduće izazove“, dodao je Dačić.

Povelja UN potpisana je 26. juna 1945. u San Francisku, a stupila je na snagu 24. oktobra 1945.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari