Srbija na zapaljive izjave iz regiona reaguje mirno i suzdržano i ne želi da podstiče nestabilnost, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić posle sastanka sa estonskim kolegom Svenom Mikserom.

Upitan o mogućim pretnjama stabilnosti regiona, Dačić je rekao da Srbija prima k znanju pretnje, dodajući da može da zabrinjava njihova učestalost.

Može da nas brine to što su pretnje učestale, gotovo svakodnevne, kao ona o stvaranju Velike Albanije sa željom da to postane legitimna tema na koju su svi naviknuti, rekao je on, dodajući da je to velika pretnja miru i stabilnosti regiona.

Videli ste da su na izjavu evropskog komesara Johanesa Hana reagovali oštro, što ukazuje da to nije slučajno i da je reč o koordiranim izjavama iz Prištini, Tirane, Bujanovca i Preševa, rekao je on.

Opredeljenje Srbije da ne bude deo nekog vojnog saveza je regulisana odlukom Skupštine, a sasvim je moguće da ono bude deo nekog novog ustava, rekao je Dačić.

Imamo loša iskustva i sa zapadnim i sa istočnim vojnim savezima, na primer u vreme Staljina i bombardovanja NATO, i zbog toga je naša politika da ne budemo njihov deo, ali da imamo dobru saradnju sa svima, kazao je Dačić.

Sa NATO smo dostigli najviši nivo koji neka nečlanica može da dostigne, a imamo dobre odnose i sa Rusijom, rekao je on i podsetio da Vojska Srbije sa oružanim snagama Rusije i Belorusije ima vežbe dva puta godišnje, a sa snagama zapadnih zemalja i do 16 puta.

Mikser je izjavio da Estonija veruje da svaka zemlja mora da bude slobodna da odluči da li želi članstvo u nekoj organizaciji ili ne i da niko spolja ne može da ima pravo da to brani.

Niko ne treba da se meša ako se neka zemlja odluči da uđe u Evropsku uniju ili u NATO, kao što je Rusija radila u slučaju Crne Gore, rekao je Mikser i dodao da Estonija u potpunosti poštuje odluke Srbije. 

Dačić: Otvaranje poglavlja u junu

Srbija očekuje otvaranje nekoliko pregovaračkih poglavlja posle sastanka šefova diplomatija Evropske unije na Malti krajem ove nedelje, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova Estonije Svenom Mikserom.

Očekujemo da će do kraja predsedavanja Malte biti održana još jedna međuvladina konferencije, gde će biti otvoreno nekoliko pregovaračkih poglavlja Srbije sa EU. Najmanje dva poglavlja će biti otvorena u junu i još nekoliko do kraja godine, tokom predsedavanja Estonije, rekao je Dačić.

On je izjavio da Srbija sa nestrpljenjem očekuje početak predsedavanja Estonije.

Voleo bih da Estonija bude rekorder po broju otvorenih poglavlja u procesu pristupanja Srbije, rekao je Dačić.

On je ocenio da EU treba da bude sredstvo za stvaranje stabilnosti, tako što će otvoriti evropsku perspektivu za sve zemlje Zapadnog Balkana.

Mikser je izjavio da sve zemlje regiona treba da imaju priliku da ostvare sve beneficije punopravnog članstva u EU, kao što ih je Estonija dobila u pogledu šansi za razvoj.

Verujem da je EU sredstvo za mir i stabilnost, a Estonija je uvek bila pristalica proširenja Unije i smatra da su razgovori sa zemljama kandidatima važni, kako bi se postigao najbolji mogući napredak, rekao je Mikser.

On je naveo da je ponekad teško ispuniti kriterijume EU, ali da su reforme neophodne, ma koliko bile bolne, jer dugoročno donose korist.

Odgovarajući na pitanje o mogućnosti da Hrvatska uspori napredak Srbije u pregovorima sa EU, Mikser je izjavio da je stav Estonije jasan – što više sprovodite reforme, to više napredujete.

Treba slediti sposobnost zemlje kandidata da ispuni kriterijume. Ne treba postavljati uslove iz političkih razloga. Proces treba da bude zasnovan na dostignućima, a ne veštačkim kriterijumima, ocenio je Mikser.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari