Dačić: Očekujem da visoki predstavnik EU doprinese rešenju sa Kosovom 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanović

Srbija se zalaže za dijalog sa Prištinom i pronalaženje kompromisnog rešenja, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

On je izrazio očekivanje da će naredni visoki predstavnik EU nastaviti odlučnije da doprinosi tom procesu u cilju postizanja rešenja prihvatljivih za sve strane, uz istovremeno insistiranje na ispunjavanju preuzetih obaveza.

U saopštenju Ministarstva navodi se da je Dačić prisustvovao tradicionalnoj neformalnoj večeri koju je za lidere sa Zapadnog Balkana, na marginama 74. zasedanja Generalne skupštine UN, organizovala visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini.

Dačić je istakao je da punopravno članstvo u EU predstavlja ključni spoljnopolitički prioritet Srbije.

Naglasio je da je mesto Srbije i čitavog regiona upravo u EU. Šef srpske diplomatije istakao je da se Srbija zalaže za mir i stabilnost u regionu i da je regionalna stabilnost jedan od spoljnopolitičkih prioriteta kojima je Srbija posvećena.

Striktno poštovanje zaključenih i dogovorenih okvira regionalne saradnje svih učesnica u regionu, bez izuzetka, preduslov je uspešne realizacije i unapređenja regionalne saradnje, rekao je Dačić.

On je zahvalio je na dosadašnjem radu i poželeo uspeh i sreću u budućem angažmanu Federiki Mogerini, a svi učesnici večere izrazili su solidarnost sa Albanijom i albanskim narodom, koju je tokom vikenda pogodila serija zemljotresa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari