Dačić: Srbija zainteresovana za saradnju sa Južnom Korejom 1Foto: FoNet/MSP

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primio je danas ambasadora Koreje u Srbiji Čoe Hjong-čana, koji je predao akreditivna pisma predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću 28. novembra 2018. godine.

Kako se navodi u saopštenju, Dačić poželeo je dobrodošlicu novoimenovanom ambasadoru Čoeu i poželeo mu uspeh u budućem radu na ovoj odgovornoj funkciji. Konstatovao je da su odnosi između Srbije i Koreje veoma dobri i preneo našu spremnost za njihovo intenziviranje u svim oblastima saradnje.

Naše dve zemlje sledeće godine obeležavaju 30. godišnjicu od uspostavljanja diplomatskih odnosa, što će biti izvanredna prilika i za realizaciju uzajamnih poseta na visokom i najvišem političkom nivou.

Istovremeno, Dačić je preneo interes Srbije za razvoj saradnje sa Korejom u oblasti ekonomije, kulture, prosvete, nauke i tehnologije, IT sektora i dr. Istakao je da su korejske kompanije, kao i do sada, dobrodošle u Srbiji, te izrazio zadovoljstvo dosadašnjom bilateralnom saradnjom u privrednoj oblasti.

Konstatovao je da cenimo umereno postavljanje Seula u odnosu na pitanje Kosova i Metohije, posebno u svetlu jednostranih poteza Prištine koji se tiču pokušaja članstva u međunarodnim organizacijama, uz isticanje da očekujemo da će Republika Koreja takav stav zadržati i ubuduće.

Ponovio je i da Srbija pozdravlja smanjivanje tenzija na Korejskom poluostrvu, kao i pregovore o denuklearizaciji Korejskog poluostrva, dodaje se u saopštenju.

Čoe se saglasio sa ocenom odnosa koju je izneo Dačić, istakavši da postoji značajan prostor za dalje unapređenje saradnje u svim oblastima, čemu je spreman da da lični doprinos. Republika Koreja pridaje veliki značaj daljem unapređenju ukupne saradnje sa Srbijom. Složio se u oceni da je obeležavanje 30. godišnjice od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Koreje, sledeće godine, odlična prilika za razmenu poseta na visokom nivou.

On je ukazao da je ekonomska saradnja između dve zemlje sve bolja, te da postoji dosta prostora za njeno dalje unapređenje, a posebno kada je u pitanju veće prisustvo korejskih investitora u Srbiji. Podvukao je i značajne mogućnosti za saradnju dve strane u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari