Dačić: Srbija želi da produbljuje saradnju u okviru Jadransko-jonskog regiona 1Foto: Press Mfa

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić učestvovao je danas na video sastanku Jadransko-jonskog saveta Jadransko-jonske inicijative i ministarskom sastanku Strategije Evropske unije za Jadransko-jonski region (EUSAIR).

Današnjem sastanku, kopredsedavali su ministar Dačić i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, i njime je okončano jednogodišnje predsedavanje Republike Srbije Jadransko-jonskoj inicijativi i Strategiji EU za Jadransko-jonski region.

Ministar Dačić je izrazio žaljenje što se predsedavanje Srbije, usled pandemije korona virusa, nije okončalo petim Forumom u Beogradu prilikom kojeg bi pored, zajedničkog rada, svi imali priliku uživaju u tradicionalnom srpskom gostoprimstvu.

Šef srpske diplomatije predstavio je rezultate koje je Srbija postigla tokom jednogodišnjeg predsedavanja.

Aktivnosti koje smo sprovodili sadržane su u Prioritetima i Kalendaru aktivnosti predsedavanja Srbije Jadrnko-jonskoj inicijativi i EUSAIR, koje je usvojila Vlada Srbije.

U svom izlaganju, ministar je ponovio posvećenost Republike Srbije vrednostima Jadransko-jonske inicijative i pripadajućoj Strategiji.

„Želim još jednom da potvrdim posvećenost Republike Srbije vrednostima Jadransko-jonske inicijative i pripadajuće​1 Strategije, u okviru kojih sprovodimo aktivnosti koje nas, koji još nismo punopravne članice Evropske unije, jačaju na tom putu, a one koje to već jesu čine još boljim mestom za život.“

Ministar je istakao i želju Srbije da nastavi da produbljuje saradnju u okviru Jadransko-jonskog regiona, naglasio da smo se tokom predsedavanja oslanjali na iskustva prethodnih predsedavajućih, sarađivali sa budućim predsedavajućim, isto tako oslanjali se na podršku i ekspertizu Stalnog sekretarijata Jadransko-jonske inicijative iz Ankone.

Takođe, ministar je predstavio i planove za dalje aktivno učešće Srbije u Jadransko-jonskoj inicijativi i EUSAIR, posebno imajući u vidu da i nakon okončanja svog predsedavanja Srbija ostaje deo „Predsedavajuće Trojke“.

Nakon Srbije predsedavanje Jadransko-jonskoj inicijativi i EUSAIR, 1. juna 2020. godine, preuzima Republika Slovenija, i ovom prilikom ministar Dačić poželeo im je puno uspeha u njihovom predsedavanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari