Dačić: Srpska diplomatija ponosna na rezultate 1Foto: Ministarstvo spoljnih poslova

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je srpska diplomatija ponosna na rezultate ostvarene u protekle četiri godine, kao što su predsedavanje Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju i akcija „Ne Kosovu u UNESKO“.

Dačić je na proslavi Dana srpske diplomatije kao uspehe naveo i odluke nekoliko zemalja da povuku priznanje nezavisnosti Kosova, kao i organizovanje izložbe o Jasenovcu u Ujedinjenim nacijama.

Srbija u središte svoje spoljne politike stavlja očuvanje mira i stabilnosti. Time dajemo doprinos poboljšanju odnosa u okruženju, zbog čega nas međunarodna zajednica percipira kao pouzdanog partnera, izjavio je Dačić.

Uz konstataciju da je evropski put prioritet Beograda, Dačić je rekao da Srbija radi na ostvarenju članstva u Evropskoj uniji, čime bi doprinela da EU postane snažnija.

Srbija ne namerava da izgubi svoje vrednosti, koje su uvek bile evropske, sa nekim osobenostima, izjavio je Dačić.

Prema njegovim rečima, Beograd želi da kosovski problem reši dijalogom.

Nastojimo da kroz razgovore dođemo do obostrano prihvatljivog rešenja, bez ikakvih ucena, izjavio je Dačić.

On je dodao da će Srbija nastojati da uloži napore u jačanje saradnje sa susedima, uz konstataciju da dobra ekonomska klima može uticati na snaženje poverenja na Zapadnom Balkanu.

Dačić je rekao da će Ministarstvo spoljnih poslova nastaviti profesionalizaciju, modernizaciju i podmlađivanje.

Jedina privilegija diplomata je osećaj zadovoljstva jer su radili u interesu naroda, izjavio je Dačić.

On je danas „vitezovima srpske diplomatije“ uručio najviše diplomatsko priznanje – „Vitez svetosavskog pacifizma“, za rad u oblastima očuvanja srpskog kulturnog identiteta, humanitarnog rada, kulture sećanja na Jasenovac.

Među dobitnicima su modni kreator Roksanda Ilinčić, dekan Filološkog fakulteta u Beogradu Ljiljana Marković, pijanista i kompozitor Marina Arsenijević, osnivač organizacije „Solidarnost za Kosovo“ Arno Gujon, humanista Mila Malruni, počasni predsednik Svesrpskog samita poslovne i akademske dijaspore Rebeka Mekdonald.

Priznanje je uručeno i direktoru izložbe „Jasenovac – pravo na nezaborav“ u UN Gideonu Grifu i preživelim logorašima iz Jasenovca Jeleni Buhač Radojčić, Gojku Rončeviću Mraoviću i Smilji Tišmi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari