Dačić: SZO će pozitivno odgovoriti na zahteve Srbije i uputiti neophodnu pomoć 1Foto: BETAPHOTO/MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE/Ognjen Stevanovic/DS

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić razgovarao je telefonom sa generalnim direktorom Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedrosom Adhanom Gebrejezusom, koji je obećao da će SZO pozitivno odgovoriti na zahteve Srbije i uputiti neophodnu pomoć u skladu sa trenutno raspoloživim resursima, saopštilo je danas Ministarstvo.

Kako se navodi, Gebrejezus je istakao da je svetu danas više nego ikada neophodna solidarnost jer se radi o problemu koji pogađa sve i moguće ga je prevazići samo zajedničkim delovanjem.

Dačić je izrazio bojazan da bi rast broja obolelih u narednom periodu mogao da dovede do nedostatka neophodne medicinske opreme, testova za detekciju virusa i deiznfekcionih sredstava i zamolio generalnog direktora da SZO Srbiji uputi neophodnu pomoć.

On je pohvalio aktivnosti SZO u nastojanju da se pomogne svim državama koje su zahvaćene globalnom pandemijom korona virusa, kao i na pomoći SZO Srbiji, posebno u vidu testova za detekciju virusa, što će biti od velike važnosti za sprečavanje rasta broja obolelih u Srbiji.

Ministar je upoznao generalnog direktora sa aktuelnom situacijom i aktivnostima koje Vlada Srbije preduzima u cilju zaštite stanovništva.

Dačić i Gebrejezus dogovorili su se da ostanu u stalnom kontatku kako bi uz pomoć i podršku SZO, Srbija, kao i ostale pogođene zemlje u najbržem roku pobedile ovu opaku bolest.

Nakon razgovora generalni direktor SZO se na svom tviter nalogu zahvalio ministru Dačiću na pozivu i istakao da će SZO podržati Srbiju u borbi protiv korona virusa, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari