Dačić: Treba razmišljati kako da se napravi kompromis prihvatljiv i za Srbe i za Albance 1Foto: BETAPHOTO/MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE/Ognjen Stevanovic/MO

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić danas je, govoreći o ideji razmene teritorija, izjavio da je „jedna od mogućnosti kompromisa da se vidi kakvo je stanje na terenu“.

Postoji deo Kosova gde žive isključivo Srbi, kojima ne pada na pamet da žive u državi Kosovo, rekao je Dačić u Beogradu, gde je održao predavanje studentima i profesorima Diplomatske Akademije iz Beča.

„Nema opasnosti od etničkog čišćenja, već treba razmišljati kako da se napravi kompromis prihvatljiv i za Srbe i za Albance. To je način da se reše odnosi između Albanaca i Srba. Možda postoji neki drugi način, ali da vidimo koji“, izjavio je Dačić.

On je konstatovao da je suština kosovskog problema odbrana teritorijalnog integriteta jedne države.

„Kako je moguće da se na delu teritorije jedne države osniva druga država, a da se time ne naruše osnovni postulati međunarodnog poretka“, rekao je Dačić, uz ocenu da priznanje nezavisnosti Kosova predstavlja veliku grešku.

To nije smelo da se dogodi pre nego što se postigne dogovor, izjavio je Dačić, uz tvrdnju da Beograd želi kompromis sa Prištinom koji će uvažiti srpske i albanske interese, ali da Priština nije spremna za kompromis.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari