Dačić zabranio Čedomiru Antiću da uđe u parlament 1Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

Ranije najavljena konferencija za novinare samostalnog poslanika Vladana Glišića i istoričara Čedomira Antića, predsednika Naprednog kluba, nije održana u holu Skupštine Srbije. Oni su se novinarima obratili ispred parlamenta, jer je Ivica Dačić, predsednik Skupštine Srbije, pred sam početak konferencije za novinare, zabranio Antiću da uđe u skupštinu. Obrazloženje je bilo da gosti mogu da uđu u parlament i da govore samo u okviru nekog događaja, ali ne i na konferenciji za novinare.

“Zar pres konferencija nije događaj“, pita se Vladan Glišić i dodaje da je zanimljivo da gosti poslanika režima veoma lako i bez problema dobijaju dozvole da uđu u skupštinu i da govore.

“Sve to što je njima dozvoljeno, opoziciji je zabranjeno“, kaže Glišić za Danas, napominjući da je zabranu izrekao lično Dačić, uz napomenu da je takvu odluku doneo bivši saziv parlamenta.

Glišić podseća da je konferencija za novinare uredno i unapred bila najavljena i da je informativna služba obavestila novinare o događaju, kao i da je na skupštinskom sajtu najavljen direktan prenos.

“Naravno prenosa nije bilo, ni direktnog obraćanja iz hola, pa smo konferenciju za novinare održali ispred parlamenta”, napominje sagovornik Danasa i dodaje da su on i Antić pozvali opozicuju, povodom „neuspeha pregovora i međunarodnog posredovanja oko izbornih uslova“, na ujedinjenje i stvaranje zajedničkog fronta sa javnim ličnostima, udruženjima i slobodnim medijima.

“ Predložili smo da taj sastanak bude održan u petak, 24. septembra, na dvadeset prvu godišnjicu od prvog izbornog poraza autokratskog režima u istoriji Srbije“, kaže Glišići dodaje da su on i Antić pozvali opoziciju da prevaziđe podele i odbaci sve što je loše u nasleđu bivšeg DOS-a.

„Protiv smo fragmentacije opozicije, liderskih sujeta, službe vlastima ili zagraničnim centrima moći, kao i opterećenja nebitnim pitanjima. Jasno je da za pobedu nad autokratskim režimom opozicija prvo mora da se presabere i stvori, makar u onom svom istinskom i zdravom delu, snagu koja bi mogla da izvrši potreban i dovolјan pritisak na režim”, ističe Glišić.

Prema njegovim rečima ni 2000. godine nisu bili bolјi uslovi, režim jeste pretrpeo poraze i bio izolovan, ali se ništa ne bi dogodilo da na drugoj strani nisu stajale stranke dovolјno moćne da kontrolišu izbore, prevaziđu sve prepreke i zajedno nastupe na izborima. Ističe da se poziv odnosi na istinsku opoziciju, bez obzira na to da li će izaći sa jednom listom, ili u tri kolone.

Glišić kaže da iskustvo pokazuje da ovakav režim može da bude svrgnut samo posle pobede jednog, zajedničkog kandidata opozicije. Taj kandidat treba da bude nadstranački, demokratski i patriotski.
Napominje da svi to znaju, samo što možda nemaju interes da upravo sada to i primene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari