Vlada Ivice Dačića, koja je sastavila tek nešto više od 100 dana, suočena je sa zaista velikim pitanjima i potrebom da momentalno gasi požare, ali i da donosi strateške odluke koje bi morale da pokažu put za izlazak iz brojnih kriza u kojima je Srbija. Izgleda da gašenje požara za sada bolje ide, a tu, pre svega, mislim na nastavak dijaloga s Prištinom, dok dugoročni potezi nisu povučeni – kaže za Danas Maja Bobić, generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji, nevladine organizacije koja sutra obeležava dve decenije postojanja.

Prema mišljenju Bobićeve, „dobro je što je borba protiv korupcije postavljena kao prioritet, ali ugrožavanjem već krhkih institucija sistema šalje se pogrešna poruka o vrednostima koje bi u društvu trebalo da se poštuju“.

– Tu vidim najveći problem: nepoštovanje nezavisnih institucija, podele vlasti i nedostatak kontrole i transparentnosti, zatim odsustvo ozbiljnih poteza koji bi povećali konkurentnost, zaposlenost, smanjili nedopustivo velike regionalne razlike, reformisali javna preduzeća, najveće gubitnike i trošadžije u našoj ekonomiji… Sve to jeste važno za proces integracije, ne samo pitanje Kosova – ukazuje Maja Bobić.

Kako će oslobađanje hrvatskih generala u Hagu uticati na proces evropske integracije Srbije?

– Mislim da je oslobađajuća presuda pre svega poraz prava i pravde, pa makar oni i bili nedostižni na tom međunarodnom planu, kako kažu brojni stručnjaci. Mislim da je to porazno, iako tako ne izgleda, i za naše susede, ali, iznad svega, poraženi su ljudi, žrtve koje su nesporne, zločini ostaju bez krivca. To, svakako, nije nikakav uvod u pomirenje i Tribunal u potpunosti nije ispunio ulogu. Posledično, to je ozbiljno saplitanje građanske, moderne i reformski orijentisane Srbije, koja je, ipak, uložila dosta napora da se građani suoče sa svim nepravdama počinjenim u njihovo ime u prošlom periodu. To će negativno uticati na proces integracija, što već vidimo po izrazito burnim reakcijama, i biće potrebno mnogo truda i mnogo konkretnih postupaka, koji su u skladu s temeljnim, evropskim vrednostima, da bi se poverenje povratilo. Hag nije jednako Unija, ali činjenica je da se presuda reflektuje na stav građana Srbije prema EU. S druge strane, vidim opasnost u jačanju postojeće ekstremne desnice u Srbiji, čija zapaljiva retorika samo dobija „materijal“ za buduće delovanje i regrutovanje mladih.

Šta bi Beograd trebalo da učini kada je reč o saradnji s Hrvatskom?

– Presuda ne bi smela dugoročno da ugrozi dobrosusedske odnose. Mi moramo da sarađujemo i da pokušamo da postignemo saglasnost za sada bar o budućnosti, ako ne možemo o prošlosti. Iskreno se nadam da će napredak ka članstvu u EU i za jedne i za druge, a u skladu sa proklamovanim vrednostima, značiti više odgovornosti i obaveza prema drugima, prema budućim generacijama, što neminovno znači kažnjavanje zločina iz prošlosti.

Izazovi i dostignuća

Koji su bili najveći izazovi i dostignuća EPuS u protekle dve decenije?

– Samo osnivanje Evropskog pokreta, novembra 1992, bilo je „prst u oko“ tadašnjem režimu, a naša misija: miroljubiva, demokratska i sveevropska integracija, direktno suprotstavljanje tada aktuelnoj retorici ekstremnog nacionalizma, ratova i mržnje i tadašnjim sukobima. Ako posmatramo to vreme i današnje, svakako je najveći uspeh, ne mogu reći Pokreta, ali svih ljudi koji dele te vrednosti, što je Balkan danas miran, iako ne i pomiren, što svi težimo sa manje ili više odlučnosti istom cilju: evropskoj integraciji i što je danas politika pristupanja evropskoj zajednici zvanična državna politika. U narednom periodu naša misija i naši ciljevi ostaju isti: želimo demokratsku i modernu Srbiju koja je deo Evrope. I to ne samo geografski i istorijski.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari