Danas vanredna sednica Skupštine Kosova o dijalogu 1Skupština Kosova Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ (arhiva)

Vanredna sednica kosovskog parlamenta na kojoj će na zahtev 42 poslanika biti razmotrena i usvojena rezolucija o dijalogu za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, biće održana danas u 14 časova, odlučilo je Predsedništvo Skupštine Kosova.

To su medijima potvrdili šefovi poslaničkih grupa Demokratske partije Kosova i Socijaldemokratske partije Kosova, Memlji Krasnići i Dardan Sejdiu, navodeći da je postignut konsenzus partija na vlasti i Socijaldemokratske partije Kosova (SDPK).

Predlogom rezolucije koja treba da bude usvojena predviđa se da kopredsedavajući kosovske delegacije za dijalog bude i lider SDP Kosova Špend Ahmeti, dok je Vlada za tu funkciju predložila zamenika premijera i lidera Socijaldemokratske inicijative Fatmira Ljimaja.

Konsenzus je postignut pošto se sa predlogom rezolucije saglasila i vladajuća Demokratska partija Kosova koja je imala rezervi zbog mogućnosti da njenim usvajanjem predsednik Hašim Tači u dijalogu bude skrajnut u stranu.

Nakon usvajanja rezolucije predviđeno je da se razmotri i predlog zakona kojim se definišu ovlašćenja pregovaračke ekipe Kosova. Zakon je predložila SDPK i sa njim su se saglasile i stranke na vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari