Davenport: Moguće otvaranje 13 poglavlja 1Foto: Мedija centar

Srbija bi ove godine mogla da predstavi pregovaračke pozicije za 13 novih poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom, izjavio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport u razgovoru za Blic.

Poglavlja se, kako je rekao, odnose na ekonomiju, finansije, kompanijsko pravo, carinsku uniju…Ako u tome uspe, ukupan broj otvorenih poglavlja mogao bi da bude skoro 20. Srbija je opredelila svoj put, a glavni prioritet Vlade je EU. Pristupanje Uniji je zapravo jako moćan alat za ekonomks i političke reforme, transformaciju i modernizaciju društva.

Na tom putu Srbija je otvorila šest poglavlja, a jedno već i zatvorila, rekao je Davenport. Upitan da li su Briselski dogovor i njegovo sprovoрenje glavno merilo za otvaranje poglavlja, Davenport je istakao da je dijalog izmeрu Beograda i Prištine jako važan i da je zaista bilo napretka.

Postoji podsticaj da se on nastavi, i to je jedan od faktora koje će zemlje članice sasvim sigurno razmatrati, ocenio je Davenport. On je, govoreći o poglavlju 23, iatakao da je vladavina prava prioritet.

Građani Srbije gledaju na pristupanje kao na nešto što će da osugara reforme i da ne bude, kako vi kažete, mrtvo slovo na papiru, naveo je Davenport. EK zato, istakao je, ukazuje na probleme poput oduglovlačenja sudskih postupaka, jer ako toga ima onda se radi o poricanju pravde. Takođe, moraju se dostići standardi kada je u pitanju nezavisnost sudova, sudija,tužailaca, sloboda izražavanja… Odgovarajući na pitanje da li će Srbija na kraju morati da se distancira od Rusije, Davenport je napomenuo sa sve zemlje kanidati moraju da usaglašavaju spoljnu i bezbednosnu politiku do trenutka kada postaju članice. Jer, kada se priključe EU, one postaju sutvorci i sukreatori te politike. To je veoma važan deo pristupanja, zaključio je Davenport.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari