Davenport o ćiriličnim tablama na severu Kosova: Pre zamene trebalo je da se obave konsultacije 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/DS)

Šef OEBS na Kosovu Majkl Davenport saopštio je da ta Misija podržava instituciju Poverenika za jezike u utvrđivanju poštovanja jezičke usklađenosti sa zakonima, ističuću da bi koraci za zamenu tabli na kojima su nazivi mesta na službenim jezicima trebalo da uslede nakon konsultacija.

„OEBS podržava Poverenika za jezike u kancelariji premijera u utvrđivanju poštovanja jezičke usklađenosti prema važećim zakonima. Koraci za zamenu tabli na kojima su nazivi mesta na službenim jezicima trebalo bi da uslede nakon konsultacija sa njegovom kancelarijom“, naveo je Davenport na društvenoj mreži „Iks“.

Uz asistenciju Kosovske policije radnici koje je angažovalo Ministarstvo infrastrukture u četvrtak su uklanjali table na ćirilici i postavili nove – na albanskom i srpskom jeziku na latinici, prenosi Kosovo onlajn.

Na tablama sa dvojezičnim nazivima srpskih mesta na severu Kosova, koje su juče postavljene uz asistenciju Kosovske policije, u toku noći između četvrtka i petka crnim i crvenim sprejom precrtani su nazivi na albanskom i ostali su samo oni na srpskom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari