Davenport: Srbija ima svoju spoljnu politiku 1

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Davenport izjavio je da Srbija ima svoju spoljnu politiku, kao i da za sada EU ima dobre i redovne kontakte i razgovore sa Ministarstvom spoljnih poslova.

Davenport je naglasio da postoji očekivanje da svaka zemlja kandidat harmonizuje svoju spoljnu politiku sa politikom EU do trenutka pristupanja.

Što se tiče svake zemlje kandidata, očekuje se da će zemlja kandidat harmonizovati svoju spoljnu politiku sa spoljnom politikom EU do trenutka pristupanja. Za sada imamo dobre i redovne kontakte sa Ministarstvom spoljnih poslova i redovne razgovore na svaku temu“, rekao je Davenport u Novom Pazaru.

Govoreći o pregovorima sa EU, Davenport je naveo da je Evropska komisija dala svoje preporuke zemljama članicama što se tiče otvaranja još jednog, poglavlja 5, koje se tiče javnih nabavki.

Osim toga, napomenuo je Davenport, očekujemo da Vlada Srbije predstavi svoj pregovarački stav u vezi sa još 15 poglavlja.

On je podsetio da je Srbija već otvorila četiri poglavlja u pregovorima sa EU i da je reč sada o primeni svih kriterijunma u okviru tih poglavlja.

Imam u vidu poglavlje 23 i 24, koje smo otvorili u junu i sada je reč o primeni tih dosta detaljnih akcionih planova, rekao je Davenport i naglasio redovne razgovore o time i sa Ministarstvom pravde i sa Ministarstvom unutrašnjih poslova.

Što se tiče daljih koraka, sve zavisi, kako je rekao, od zemalja članica da donesu odluku o tome.

Davenport je uručio ugovore o donaciji za 22 mlada preduzetnika i preduzetnice iz 14 opština sa jugoistoka i jugozapada zemlje, pošto su EU i Vlada Švajcarske su preko razvojnog programa Evropski PROGRES opredelile 183.307 evra kako bi podstakle preduzetništvo mladih.

Podrška mikro i malim preduzećima kao i mladim ljudima koji imaju sposobnosti i potencijal da zasnuju svoja preduzeća zajednički je prioritet Evropske unije i Vlade Srbije, kao i Grada Novog Pazara, rekao je Davenport.

Prema njegovim rečima, mala i srednja preduzeća u zemljama EU imaju vodeću ulogu u privredi, otvaranju novih radnih mesta, kao i ostvarivanju privrednog rasta.

Evropska unija kroz programe kao što je Evropski PROGRES upravo pruža podršku ovom sektoru, kao i vama mladima da realizujete preduzetničke ideje, rekao je Davenport i dodao da će se taj program nastaviti do kraja novembra 2017. godine.

Biće nastavak, nisam u prilici sada da vam kažem tačno, ali na bazi ovog iskustva, sigurno ćemo nastaviti sa sličnim programima u Srbiji, najavio je šef Delegacije EU u Srbiji.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac, je rekao da je u gradu nezaposlenost, kao i u ostatku zemlje, jedan od ključnih problema i zavhalio se EU i Vladi Švajcarske što kroz ovakve projekte doprinose njegovom rešavanju i posebno je čestitao trojici mladih preduzetnika iz Novog Pazara.

U ime budućih mladih preduzetnika i preduzetnica koji su preko Evropskog PROGRESa dobili opremu za pokretanje biznisa, donatrorima se zahvalio Vladimir Prokopović koji se iz Nemačke vratio u Leskovac, i baviće se proizvodnjom deterdženata i kućne hemije.

Tokom posete Sajamu obuće koji je organizovao „NP Shoes“ klaster, Davenport je rekao da je Novi Pazar poznat po dugoj tradiciji u proizvodnji tekstila, nameštaja i obuće.

„Podrška mikro i malim preduzećima je važna jer ona predstavljaju osnovu i perspektivu razvoja, i otvarajaju mogućnost za nova radna mesta“, rekao je Davenport.

„NP Shoes“ klaster okuplja pet novopazarskih preduzeća koja su uz podršku EU i Vlade Švajcarske u visini od oko 40.000 evra, preko Evropskog PROGRESa dobila moderan softver za dizajniranje obuće, stekla nove veštine i proizvela 40 novih modela obuće koji su predstavljeni na Sajmu.

Šef Delegacije EU je tokom boravka u Novom Pazaru uručio Narodnoj biblioteci „Dositej Obradović“ Euteka policu posebno dizajniranu i opremljenu knjigama i publikacijama o Evropskoj uniji.

„Narodna biblioteka „Dositej Obradovic?“ je danas postala deo Euteka mreže, koju čini 47 biblioteka u Srbiji u kojima će građani i građanke Srbije imati priliku da saznaju više informacija o samoj Evropskoj uniji ali i procesu pridruživanje Srbije EU“, rekao je Davenport.

Sa sastanka šefa Delegacije EU sa gradonačelnikom Novog Pazara Biševcem je poručeno da će Evropska unija nastaviti podršku razvoju Grada, a Davenport je rekao da je ohrabren time što je razvoj sektora malih i srednjih preduzeća prioritet Grada.

Šef Delegacije EU danas je imao odvojene razgovore sa gradonačelnikom Novog Pazara Biševcem, sa predsednikom Mešihata Islamske zajednice u Srbije, glavnim muftijom Mevludom Dudićem, Seadom Nasufovićem, reisom Islamske zajednice Srbije, kao i sa članovima predsedništva Bošnjačkog nacionalnog veća.

Tokom drugog dana posete 3. novembra, Davenport će posetiti Novu Varoš i Priboj. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari