Davenport: Zajednički cilj izbeći krizu u BiH 1Foto: Aleksandar Levajković/FoNet

Evropska unija i Srbija imaju zajednički cilj da se izbegne krizna situacija u Bosni i Hercegovini, izjavio je u petak šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport upitan o referendumu u Republici Srpskoj, prenosi FoNet.

Davenport je, u izjavi novinarima, ocenio da je još rano reći kakvi će biti rezultati sastanka (državnog vrha Srbije i RS) koji je u četvrtak održan u Beogradu u vezi sa referendumom u RS. Prema Davenportu, stav Srbije po pitanju referenduma u Republici Srpskoj je jasan, a poznat je i stav Evropske unije.

EU i Srbija imaju tesnu saradnju, a Srbija je jako napredovala na putu ka članstvu u EU i do sada je otvorila četiri poglavlja, podvukao je Davenport i izrazio očekivanje da će uskoro biti otvorena nova poglavlja. Upitan o prepisci predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića sa predsednikom Evropske komisije Žan- Klod Junkerom, Davenport je odgovorio da se Evropska unija zalaže za jačanje regionalne saradnje. Davenport je ocenio da je regionalna saradnja poboljšana i da se to videlo i na Pariskom samitu organizovanom u okviru Berlinskog procesa. Važni su i bilateralni odnosi zemalja i oni se moraju poboljšavati kako bi se rešavali problemi, napomenuo je Davenport i dodao da EU podržava veoma širok program prekogranične saradnje Srbije i Hrvatske uz učešće lokalnih samouprava.

Upitan kada bi Srbija mogla postati članica EU, Davenport je rekao da tempo pristupanja zavisi od Srbije i da u tom procesu Srbija ima podršku svih zemalja članica EU i evropskih institucija. On je napomenuo da je u svakodnevnim kontaktima sa članovima Vlade Srbije i da veruje da je nova srpska vlada posvećena evropskim integracijama. Prema Davenportu, taj stav je potvrdila i ministarka Jadranka Joksimović, koja je u petak učestvovala na obeležavanju 15 godina saradnje EU i Srbije.

Najveći primalac pomoći
Majkl Davenport je podvukao da je Srbija najveći primalac pomoći EU na Zapadnom Balkanu i jedan od najvećih korisnika te pomoći u svetu. Srbija kao zemlja kandidat za članstvo može da koristi i sredstva iz fonda solidarnosti Evropske unije, precizirao je Davenport i istakao da je EU najveći investitor u Srbiji i da Evropska investiciona banka obezbeđuje najpovoljnije kredite. Prema Davenportu, članstvo u EU više nije samo san nego konkretna realnost koja se približava iz dana u dan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari