De Munter: Srbija i Crna Gora kao „predvodnice” nisu na pravom putu 1Foto: Screenshot/YT/Vocal Europe

Srbija i Crna Gora ne bi trebalo više da se predstavljaju kao predvodnice u procesu proširenja na zapadnom Balkanu, jer kada se pogleda stanje medija ili sloboda izražavanja može se videti da „predvodnice” nisu na pravom putu, izjavio je politički analitičar Evropskog parlamenta za zapadni Balkan Andre de Munter, preneo je danas portal EWB.

Prema njegovim rečima, kada se pogledaju dokumenti Evropske komisije o stanju u Poglavljima 23 i 24, konstatuje se da za obe zemlje ostaju izazovi u reformi pravosuđa, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala ali i slobode medija.

„Jasno je da ove zemlje nisu ostvarile dovoljan napredak, te da ‘preambiciozni cilj’ o 2025. godini kao godini u kojoj će Srbija i Crna Gora završiti pregovore, neće biti moguć”, rekao je De Munter na konferenciji Move. Link. Engage, u organizaciji Beogradske otvorene škole.

On je ocenio da simuliranje reformi Crne Gore i Srbije neće biti moguće, kao i da Brisel vidi da postignute reforme nisu dovoljne.

De Munter je rekao da postoji i veliki problem sa političkim elitama na zapadnom Balkanu koje su predugo na političkoj sceni, te da sumnja da postoji politička volja da se ide u integraciju ka EU.

„Očajnički treba neko ko će preuzeti odgovornost i voditi zemlje u pravcu diverzifikovane EU integracije i to bi trebalo hitno uraditi. Jer kao što vidimo, postoji veliki rizik da će neke zemlje nakon nekih godina ostati bez političke klase koje će preuzeti kormilo od onih koji sada upravljaju vladama”, naveo je De Munter.

On je naglasio i da je neophodno razviti mogućnost dosledne reakcije EU na određene događaje u regionu, kao i usklađivanje tih reakcije između evropskih partija, navodeći da su postojale rekacije kada je u Albaniji uništen narodni teatar.

„Iz Evropske narodne partije (EPP) su reagovali, ali je reakcija nedostajala kod Socijalista i demokrata. U Srbiji, socijaldemokrate su bile veoma glasne u izražavanju mišljenja kada su u pitanju ishodi izbora, dok je EPP imala drugačiji stav. Ovo pitanje bi se moralo razrešiti kako bi se imao jedinstveniji odgovor na ono što se vidi da ne ide u pravom smeru”, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari